Hem / Pressmeddelanden / EU:s nya konstitution urholkar demokratin

EU:s nya konstitution urholkar demokratin

11 november, 2003


I dagarna diskuterar riksdagen förslaget till ny konstitution för EU. Genom en ”EU-stafett” ska ett skeptiskt folk omvändas. Vad konstitutionen verkligen handlar om talas det dock tyst om.

– Om förslaget till konstitution går igenom är bygget av en europeisk superstat fulländat, menar Joel Phalén, förbundsstyrelseledamot i Ung Vänster. Då kan vi i Sverige inte längre avgöra vad vi vill vara med och samarbeta om, då är det EU som beslutar åt oss, fortsätter han.

De mest kontroversiella delarna av förslaget handlar om att stora mängder beslutande makt flyttas från de nationella parlamenten till EU-parlamentet, kommissionen och EU:s ministerråd.

– Förslaget innebär bland annat att EU rent formellt kan besluta att Sverige ska vara med i EMU, trots att vi röstat nej i folkomröstningen. Vi förlorar helt enkelt vårt självbestämmande, menar Joel Phalén. EU kan när som helst fatta beslut om att utvidga sitt mandat till nya områden utan att medlemsländerna kan hindra detta, fortsätter han.

I EMU-folkomröstningen var ett bevarat självbestämmande en av de viktigaste orsakerna till att så många röstade nej. Detta bekymrar dock inte regeringen som vill omvända folket istället för att ändra på EU.

– Regeringen har missuppfattat sin uppgift. De försöker köra över riksdagen, de ignorerar folkets röster och väljer att istället försöka byta folk, konstaterar Joel Phalén. Regeringens utformning av den så kallade EU-stafetten luktar folkförakt lång väg.
– Den 14 september 2003 sa det svenska folket ja till demokrati och självbestämmande och nej till Brysselstyre. Det ska den svenska regeringen respektera på alla plan, avslutar han.

För mer information kontakta

Joel Phalén, förbundsstyrelseledamot 070 – 303 50 73
Edvard Ankarudd, pressansvarig 070 – 417 63 57