Hem / Pressmeddelanden / Färre lärare ger sämre resultat

Färre lärare ger sämre resultat

7 december, 2010

En bra skola rustar eleverna för arbets- och samhällslivet. Den kompenserar för klasskillnader och ökar jämställdheten mellan killar och tjejer. Pisa-undersökningen som offentliggjordes igår, visar att den svenska skolan lyckas allt sämre med detta.

– Det är inte konstigt att en skola som rustats ned i årtionden misslyckas med att ge eleverna de kunskaper de behöver. Ansvariga politiker slingrar sig för att slippa ta ansvar. Jan Björklund lägger ut dimridåer i form av tidigare betyg och mer disciplin, fastän det är uppenbart att problemet är att det finns för få lärare i skolan, säger Elisabeth Biström, vice ordförande för Ung Vänster och utbildad lärare.

Såväl forskare som lärarfacken har länge varnat för att likvärdigheten i skolan minskat de senaste tjugo åren. Ung Vänster ser friskolereformen som en av orsakerna

– Friskolesystemet gynnar några få men ställer till stora problem för många. Forskning har visat att vinstintressena i friskolan går ut över eleverna. Friskolorna har lägre andel behöriga lärare och lägre lärartäthet. De snålar på utbildningen för att kunna ge överskottet till sina aktieägare. Det är inget mindre än en skandal att detta får fortsätta, säger Elisabeth Biström.

För mer information:

Miro Anter, pressekreterare, 070-217 98 03, [email protected]