Hem / Pressmeddelanden / Federleys förslag, ofräscht och förlegat

Federleys förslag, ofräscht och förlegat

11 oktober, 2009

I dagarna la Fredrik Federley fram en motion till riksdagen om att avskaffa kopplerilagen och sexköpslagen. Federely anser att det ska vara lagligt för män att köpa och handla med kvinnors kroppar. Sex ska vara som vilken vara som helst – stick ner på affären, köp en läsk, ett paket cigg och en blondin.

De strukturer som finns i resten av samhället finns också i våra sovrum. Prostitution handlar om makt. Om mäns tillgång till kvinnors kroppar när som helst, var som helst och hur som helst. Sexköpslagen och kopplerilagen är, som de är utformade idag, viktiga instrument för att verka för kvinnors rätt till sina egna kroppar. Lagstiftningen behöver förstås kombineras med andra åtgärder som syftar till att uppnå jämlikhet mellan könen, men det sänder en tydlig signal.

Sverige är ett föregångsland när det kommer till rätten att själv bestämma vem man ska ha sex med och när. Norge har redan tagit efter Sveriges prostitutionslagstiftning, och debatt om liknande lag pågår i t ex Danmark. Federley och hans liberala anhang vill gärna framstå som nytänkande och moderna. Men att vilja avskaffa sexköpslagen är inte fräscht utan en tillbakagång till kvinnosynen under 1800-talet.

Det finns förstås män som vill välja att köpa sex och slippa skämmas eller oroa sig för konsekvenserna. Det är de, och inte de prostituerade som ivrigt hejar på Federley just nu.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 091011

För mer information, kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationsansvarig
[email protected], 070-203 82 04