Hem / Pressmeddelanden / Riv upp FRA-lagen!

Riv upp FRA-lagen!

13 oktober, 2009

Idag klubbades FRA-lagen igenom i riksdagen. På grund av det massiva motståndet från kritiska organisationer och medborgare, har lagen försetts med tillägg som sägs skydda den personliga integriteten och rätten till fri kommunikation. Man har beslutat att lagen – som gör det möjligt för staten att granska medborgarnas kommunikation – ska innehålla kontrollinstanser, som ska se till att övervakningen inte går för långt. Ung Vänster anser att tilläggen är otillräckliga och kräver att lagen rivs upp.

– Människors rätt till ett privatliv är grundläggande i ett demokratiskt land. Att införa möjlighet till massavlyssning kränker den privata integriteten. Staten ska inte ha rätt att granska vad vi medborgare skriver eller säger till varandra – sådana sovjetfasoner är ovärdiga ett demokratiskt samhälle, säger Ida Gabrielsson, ordförande för Ung Vänster.

Ung Vänster stödjer den rödgröna oppositionens krav på att lagen ska rivas upp.

– Det duger inte med att hota om terrorism och tro att vi som är kritiska mot FRA-lagen ska svälja det. Man kan inte kompromissa med demokratiska grundprinciper. Lagen måste rivas upp – det förväntar vi oss att den rödgröna oppositionen vid ett regeringsskifte 2010, avslutar Ida Gabrielsson.

För mer information, kontakta

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationsansvarig
[email protected], 070-203 82 04