Hem / Pressmeddelanden / Feg, fegare, Göran Persson

Feg, fegare, Göran Persson

8 december, 2004


Så har socialdemokratin och borgerligheten beslutat att folket inte ska få vara med och säga sitt om EU-grundlagen. Ung Vänsters ordförande Tove Fraurud kommenterar beslutet: – I och för sig var det väntat, få trodde nog att Göran Persson skulle gå med på att åter igen förlora en folkomröstning. Men att det inte är förvånande gör det inte mindre upprörande.

Stödet för en folkomröstning om grundlagen är stort, 100.000 människor har redan skrivit på nätverket Folkomröstning.nu:s namninsamlingslistor, och Ung Vänster som under lång tid kampanjat för en folkomröstning har mötts av stort stöd på skolor, gator och torg.

– Alla som varit ute och kampanjat på Sveriges skolor kan intyga att stödet för en folkomröstning är massivt bland Sveriges unga. På många skolor har det till och med bildats långa köer i korridorerna när alla velat skriva på för att få säga sitt om EU:s utveckling. Upprördheten har varit stor över att makthavarna inte vill låta oss vara med och besluta över en så avgörande förändring av Sveriges förhållande till EU. Folk i det här landet vill diskutera EU, och man vill göra det i en folkomröstningskampanj. Denna opinion kör nu Sveriges makthavare över. Det är ynkligt, säger Tove Fraurud.

Upprörande är också att man inte ens vill låta frågan bli en del av valrörelsen 2006, utan vill klubba igenom det hösten 2005. Det är svårt att tolka det som annat än att förespråkarna helst vill slippa debatt över huvud taget.

– Under EU-parlamentsvalet när vi försökte debattera frågan om EU-konstitutionen möttes vi av argumentet att det inte var rätt tillfälle. Man hävdade att valet inte handlade om det och att vi skulle ta den debatten någon annan gång. Men när ska den debatten egentligen komma? Om inte i EU-valet, inte i en folkomröstningskampanj och inte i en valrörelse, så när? frågar Tove Fraurud och uppmanar socialdemokratin och borgerligheten att vara ärliga:

– Kan ni inte bara säga som det är? Ni gillar inte att förlora.

För mer information, kontakta Tove Fraurud:
070-799 16 51, [email protected]