Hem / Pressmeddelanden / Vi är det feministiska alternativet!

Vi är det feministiska alternativet!

11 december, 2004

En vecka har gått sedan Gudrun Schyman meddelade att hon lämnar vänsterpartiet. Ung Vänster beklagar hennes beslut och vi har svårt att förstå varför hon valt att avsäga sig medlemskapet. Vänsterpartiet är ett starkt feministiskt parti där Gudrun haft alla möjligheter att driva de feministiska frågorna vidare.

Gudrun Schyman är en skarp och ambitiös politiker som betytt mycket för vänstern. Inte bara för att hon tillsammans med många andra har befäst feminismens ställning internt, utan också för att hon med sitt starka engagemang i rättvisefrågor varit en förebild för många kvinnor. Vi är många som nu känner oss arga, svikna och förvirrade.

Spekulationer om ett eventuellt nytt feministiskt parti har sysselsatt krönikörer och kommentatorer under veckan som gått. Och nog finns det anledning att spekulera – det är uppenbart att missnöjet med den förda jämställdhetspolitiken är utbrett. Vi i Ung Vänster delar den otålighet och frustration som tjejer och kvinnor känner idag. Det har pratats om feminism och om lika villkor, men i verkligheten har mycket lite hänt. Fortfarande utsätts tjejer dagligen för trakasserier, diskriminering och övergrepp.

Stödet till tjej- och kvinnojourer skärs ner, samtidigt som anmälningarna om sexualiserat våld ökar. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar igen och konservativa opinionsbildare kräver inskränkningar i aborträtten. Kvinnors arbetsmarknad avregleras och läggs ut på entreprenad, med sämre arbetsförhållanden som följd. Fortfarande väger kvinnors ansvar för hemarbetet tungt.

Uppgiften för varje feministisk rörelse är att ta kvinnors besvikelse och missnöje på allvar. Det krävs en feministisk kraftansamlig för att komma tillrätta med den strukturella underordningen av kvinnor. Just nu tävlar borgerliga om vem som har den mest kvinnovänliga politiken. Så länge de inte tar upp kampen mot kvinnoförtrycket är det svårt att ta deras tafatta försök på allvar.

Vi kan med stolthet konstatera att det inte varit för intet som vänstern är och under lång tid har varit det enda feministiska alternativet i svensk politik. Vår feministiska politik är djupt förankrad och kommer definitivt inte att vara ett avslutat kapitel med Gudruns avhopp. Tvärt om; vi kommer att fortsätta driva krav för att förändra i kvinnors vardag. Vi kommer fortsätta att organisera unga kvinnor i kampen för feministiskt självförsvar i skolorna, för höjda kvinnolöner, för mer stöd till tjej- och kvinnojourerna och förbättrade arbetsvillkor.

Hej då Gudrun! Vi kanske ses på barrikaderna.

Ung Vänsters förbundsstyrelse 041212