Hem / Uncategorized / Fler Calle än brudar i MUF:s nya förbundsledning

Fler Calle än brudar i MUF:s nya förbundsledning

21 oktober, 2004


Moderata ungdomsförbundets valberedning har nu presenterat förslaget på ny förbundsstyrelse för förbundet. Visserligen har jag aldrig hyst någon förhoppning om att moderaterna tagit till sig de mest grundläggande feministiska insikter, men förslaget fick mig faktiskt ändå att bli lite förvånad.

Slutsatsen man måste dra av förslaget är nämligen att det är lättare att ta sig in i moderata ungdomsförbundets ledning om man heter Carl (eller Karl) än om man är tjej. Och visst har Moderata ungdomsförbundet all rätt att få fortsätta blunda för de strukturella orättvisorna mellan könen, men det här blir ju faktiskt parodiskt.

När jag diskuterar feminism så brukar jag ibland, som ett exempel på könsmaktsordningen i samhället, ta upp det faktum att det finns fler ledamöter i Sveriges bolagsstyrelser som heter Göran än det finns kvinnor. För många brukar det exemplet bli lite av en aha-upplevelse. I fortsättningen kanske MUF:s nya förbundsledning kan få fungera som ett lika pedagogiskt exempel.

De maktstrukturer som moderaterna så ihärdigt brukar vilja hävda inte existerar, synliggörs nu klart och tydligt i deras egen ledning. Förhoppningsvis kan det få en och annan MUF-tjej och kanske till och med någon tänkande MUF-kille att inse att det är något som inte stämmer.

Calle/Kalle-gänget kommer naturligtvis upprört gå ut i försvarsställning och hävda att de såklart fått sin makt på grund av kompetens och inte kuk. Det är inget att överraskas över. För så länge de får fortsätta definiera vad som är kompetens så kommer nog också kuk att fortsätta stå på listan.

Till sist bara några frågor till de tjejer som fortfarande står ut i moderata ungdomsförbundet:

Hur länge tänker ni tolerera att bli sedda som mindre kompetenta för att ni är brudar? Hur länge orkar ni med att bli diskriminerade? Börjar det inte bli dags att göra något?

feministiska hälsningar

Tove Fraurud
Förbundsordförande Ung Vänster

För mer information, kontakta Tove Fraurud:
070-799 16 51, [email protected]