Hem / Pressmeddelanden / Fredrik ♥ att ljuga

Fredrik ♥ att ljuga

21 maj, 2007

I morgonsoffor, debatter och utfrågningar under valrörelsen lovade Alliansen gång på gång att inte sälja ut några akutsjukhus. Moderaterna publicerade till och med helsidesannonser i svenska dagstidningar där man anklagade vänsterpartiet och socialdemokraterna för att vara lögnare när de hävdade motsatsen. På en direkt fråga från Göran Persson i SVT:s "Duellen" bara en vecka innan valdagen var Fredrik Reinfeldt tydlig – inga akutsjukhus skulle säljas ut om Alliansen kom till makten. Fredrik glömde dock att nämna en ganska viktig detalj. Några sjukhusbyggnader ska man mycket riktigt inte sälja ut – men däremot ska verksamheten på landets samtliga sextio akutsjukhus kunna tas över av privata företag.

För de flesta är det uppenbart att moderaterna mindre än ett år efter valet sviker ett stort vallöfte. Trots att Alliansen hela tiden har försökt att spela dumma så är det ett faktum att stopplagen avskaffas i sommar, den lag som hindrat att man kan sälja ut akutsjukhus. Det är inte bara ett stort svek mot väljarna – privatiseringarna kommer också att slå hårt mot patienterna och de anställda på landets akutsjukhus och vårdcentraler.

Privata företag driver inte sjukhus för att vara schyssta – de driver dem för att kunna gå med vinst. Skattepengar som borde ha gått till att korta vårdköerna och öka personaltätheten går istället till aktieutdelningar i privata företag. Kraven på vinst går i de allra flesta fall ut över de anställda i form av ökad stress och sämre arbetsmiljö. När universitetssjukhusen efter sommaren kan styckas upp av privata företag äventyrar Alliansen dessutom både kvaliteten på forskningen och utbildningen av läkare och sjuksköterskor. I förlängningen kommer allt det här att gå ut över patienterna. Ung Vänster kräver att stopplagen bevaras, för att garantera allas rätt till en likvärdig och avgiftsfri sjukvård.

Att man avskaffar stopplagen trots löftena i valrörelsen är borgerlig politik i ett nötskal. Sjukhus säljs ut oavsett vilka konsekvenser det får för patienterna och för personalens arbetssituation. Men vi i Ung Vänster är inte särskilt förvånade. I högerns Sverige kommer privatiseringarna alltid först – inte konstigt att man då måste vilseleda väljarna. Utttalande

Antaget av Ung Vänsters Riksting 070520

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, 0738 24 12 13