Hem / Pressmeddelanden / Människovärde är inte borgarnas grej

Människovärde är inte borgarnas grej

21 maj, 2007

Den 17 maj uppmärksammades Internationella antihomofobidagen – The international day against homophobia, IDAHO – runt om i Sverige och i världen. Det är dagen då homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer) demonstrerar för sina rättigheter. På manifestationer runt om i landet har politiker pratat om vikten av respekt, av människors lika värde och tagit avstånd från homofobi.

Trots det händer alldeles för lite. Den utredningen som gjorts angående äktenskapslagstiftningen kom fram till att präster i svenska kyrkan ska tillåtas att neka homosexuella rätten att vigas. Det är ingenting annat än avsaknad av respekt och ett tydligt uttryck för homofobi.
Ung Vänster kräver att kyrkan fråntas sin rätt att diskriminera människor. Det är dags att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning omgående om man menar allvar med alla människors lika värde.

Reinfeldt & Co lovade att stå upp för HBT-personers rättigheter men prioriterar nu regeringsfriden och sämjan med kristdemokraterna. Hittills har moderaterna, centern och folkpartiet tillsammans med kristdemokraterna röstat ner varje förslag som skulle ha inneburit förbättringar för flator, bögar och transpersoner.

Trots alla fina ord i valrörelsen hörs det nu väldigt lite från Rosenbad om förföljelser av homosexuella, bisexuella och transpersoner runt om i världen. Vi ser det i Polen där lärare förbjuds nämna ord som homosexuell, vi ser det i Riga där demonstrationer för homosexuellas rättigheter attackeras och vi ser det i Sierra Leone när lesbiska mördas för att de vägrar att "omvändas". Detta är bara några exempel på den reaktionära våg som sveper över stora delar av världen.

I regeringens utrikespolitiska deklaration nämns inte ett ord om förföljelserna. Utrikesminister Carl Bildt skyller på sin egen okunskap och håller därför gärna tyst när frågor som dessa diskuteras. Ung Vänster kräver en utrikespolitik värd namnet. En utrikespolitik där man står upp för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter. En utrikespolitik där man jobbar aktivt och konsekvent för att motverka hatbrott och förtryck.

Det är dags att ta ställning. Det är dags att stå upp för alla människors rätt till äktenskap, frihet från förföljelse och människovärde. Det är dags att gå från ord till handling!

Antaget av Ung Vänsters Riksting 070520

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, 0738 24 12 13