Hem / Nyheter / Fredspriset till Ship to Gaza

Fredspriset till Ship to Gaza

15 oktober, 2012

I fredags tillkännagavs att Europiska Unionen får Nobels fredspris, en union som präglas av nedskärningar, militär upprustning och murar mot omvärlden. Nobelpriskommitténs motivering, att EU har ”bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter”, blir löjeväckande mot bakgrund av den upprustningsiver och hänsynslösa gränspolitik som EU gjort sig känt för.

Till skillnad från EU så finns det personer och organisationer som faktiskt förtjänar fredspriset. Den norska nobelkommittén kunde ha riktat sin blick mot Gazaremsan, där folket lider under en människorättsvidrig blockad. För sitt solidaritetsarbete med det palestinska folket är organisationen Ship to Gaza en mer värdig pristagare. Genom att samla in bland annat cement, leksaker och teaterbelysning görs ett konkret försök att bryta Israels blockad.

Segelfartyget Estelle som lämnade Umeå i somras beräknas vara framme i slutet av oktober. Så sent som i förra veckan meddelade dock Israel att de kommer vidta åtgärder om Estelle försöker bryta blockaden. Tystnaden kring Israels agerande är en skam för omvärlden och att EU är Israels största handelspartner legitimerar ockupationsmaktens agerande. Ett fredspris till Ship to Gaza hade varit en viktig markering för freden och för de mänskliga rättigheterna.

Fred är inte att stänga ute omvärlden, rusta upp militärt och ta beslut över folkets huvuden som leder till skenande sociala klyftor. Makten inom EU ligger i händerna på storfinansen och demokratin är satt på undantag. I en värld där utsugning, rovdrift och ockupation står högt på maktens agenda, är fartyget Estelle ett lysande hopp. För oss handlar fred om rättvisa och solidaritet. Häv blockaden, befria Palestina – ge Nobels fredspris till Ship to Gaza.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2012-10-14. För mer information, kontakta pressekreterare Tove Liljeholm på 0736 691 734.