Hem / Blogg / Fruktansvärda sjukförsäkringsregler

Fruktansvärda sjukförsäkringsregler

16 mars, 2010

Jag läste en artikel om nya turer kring regeringens sjukförsäkringsregler och tänkte först skriva en längre kommentar. Men jag nöjer mig med ett enkelt konstaterande. Såhär kan man inte behandla folk. Punkt.

“15 700 långtidssjuka utförsäkrades vid årsskiftet enligt regeringens nya regler. De ska i stället gå ett introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen. Den som inte vill delta får inte heller någon ersättning. Därför har över 80 procent av de utförsäkrade skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen.

De här nya reglerna har vållat häftig debatt, och kritikerna menar att de som är svårt sjuka borde få vara kvar i försäkringen. Därför gjordes också i sista stund ändringar i lagstiftningen som ger ökade möjligheter till förlängd sjukpenning i vissa fall. Men den lagen trädde i kraft samtidigt som de första 15 700 utförsäkrades vid årsskiftet.

De hann därför aldrig få sin rätt till förlängd sjukpenning prövad enligt de nya reglerna. I stället hamnade de i ett slags moment 22.

De utförsäkrade var tvungna att gå till Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning, men så fort de gjorde det ansågs de friska nog för att delta i programmet, och därmed också för friska för att få sjukpenning. Därför fick de också avslag om de hade ansökt om förlängd sjukpenning.”

Läs hela.