Hem / Nyheter / Manifestation för kollektivavtalen

Manifestation för kollektivavtalen

16 mars, 2010

Idag onsdag, klockan 14.00 hålls en manifestation till stöd för kollektivavtalen, på Sergels torg i Stockholm. Om du har möjlighet, så kom dit!

Såhär presenteras manifestationen av organisatörerna: 

"Posten vill sparka trotjänare för att de inte påstås vara tillräckligt snabba i brevsorteringen. Sopbilschaufförer blir av med sina avtalsenliga villkor. Byggjobbare och elektriker ersätts av tillfällig lågavlönad arbetskraft. Arbetare på ett Lagena, som är ett dotterbolag till Systembolaget och således ett statligt företag, ersätts av inhyrd personal med sämre villkor. Arbetsgivarnas attack mot löntagarna är massiv.
Inlånad personal från bemanningsföretag används på samma sätt som gamla tiders strejkbrytare – för att tvinga tillbaka organiserad arbetskraft. Givetvis är inte bemanningsföretagen några strejkbrytarband, men de används av arbetsgivarna alltmer som just det.
A-kassan har blivit sämre och dyrare. Kollektivavtalen har fått mindre verkningsgrad genom Lavaldomen, nu kan arbetsgivare konkurrera ut seriösa byggare med usla löner och villkor. Fackföreningarna tillåts inte ens undersöka vilka villkor som gäller på dessa arbetsplatser.
Arbetsmarknaden består av två parter – arbetsgivare och fackförbund. De ska vara likvärdiga, ingen är bekänt av en svag motpart. Vi tycker att det räcker nu. Det är avtalsrörelse och vi kommer aldrig att lämna ett sämre Sverige i arv till nästa generation.
Tycker du också att det räcker nu? Vi har en manifestation på Sergels Torg onsdagen den 17 mars kl 14.00 för kollektivavtalen och löntagarnas rättigheter. Kom och visa ditt stöd!"

Talare:
Johan Lindholm, ordförande Byggettan
Ulf Brandt, ordförande Seko Stockholm
Jozsef Végvári, ordförande Transport avdelning 5
Jan-Erik Wigren, ordförande Målarettan
Annica Collstam, ordförande Fastighetsettan
Kjell Drotz, ordförande Elektrikerna Region Mitt
Seppo Sinimaa, ordförande GS-Facket Östra Svealand