Hem / Blogg / Gaza blöder – Bildt är tyst

Gaza blöder – Bildt är tyst

17 januari, 2008

Israels angrepp mot Gaza fortsätter. Igår onsdag dödades minst tre palestinier. En 14-årig pojke, hans pappa och farbror blev offer för israeliska flygvapnet. 121 palestinier har dödats sedan mötet i Annapolis.

Onsdagens generalstrejk i Gaza vittnar om sorgen i de ockuperade områdena. Reportrar på plats beskriver den skräck som håller Gaza i ett fast grepp. Människor tittar upp mot himlen i väntan på nästa flygattack. Detta sker samtidigt som president Bush avslutade fredssamtalen mellan Israel och palestinska företrädare.

Palestinagrupperna riktar idag en fråga till Carl Bildt där de frågar vad som krävs för att Sverige ska agera mot Israel. Ännu ett blodbad? Ännu en massaker?

En annan nyhet gäller den israeliska regeringskonstellationen. Det högerextrema partiet Yisrael Beitenu och dess partiledare Avigdor Lieberman lämnar den israeliska regeringen pga av fredssamtalen. Lieberman är en man av sin tid. Han är ett levande bevis för den rasism som präglar den israeliska ockupationen och den ideologi som upprätthåller den. I 2002, mitt under den andra intifaden, uppmuntrade Lieberman massiva attacker mot palestinska områden. 2003 ville han dränka palestinska fångar i Döda havet – han kunde gladeligen erbjuda bussar för transporten. Han har även föreslått avrättning av arabiska Knesset-ledamöter med kontakter med palestinska myndigheten (Jerusalem Post, 4 maj 2006).

Den fråga som vi alla borde ställa oss idag är varför Israel inte har utsatts för ekonomisk och diplomatisk bojkott under de år som Liebermans parti har ingått i regeringen? Varför tillåter den svenska regeringen brotten mot ett ockuperat folk att fortsätta? Varför är Bildt så tyst?