Hem / Pressmeddelanden / Lyckad Palestinakonsert – och absurda lögner

Lyckad Palestinakonsert – och absurda lögner

24 augusti, 2002

Ung Vänster Malmö anordnade i torsdags tillsammans med några andra organisationer en stor solidaritetskonsert till stöd för det palestinska folket. Bland andra Mikael Wiehe uppträdde och över 4000 personer deltog. Man samlade in pengar till ett ungdomsprojekt i regi av Palestinagrupperna i Sverige samt till judiska vapenvägrare i organisationen Gush Shalom. Solidaritetskonserten var det största i sitt slag på många år i Skåne.

I det senaste numret av organisationen Svensk Israel-informations (SII) nyhetsbrev kan man också läsa om konserten.

– Förutom att SII konsekvent sätter ordet solidaritet inom citationstecken så slår man också till med en rejäl lögn. SII påstår att Ung Vänster ”tidigare uppmanat till insamling av pengar till Hamas”. Detta påstående (som för ett tag sedan förekom för första gången i en förvirrad krönika skriven av Siewert öholm i tidningen Nya Dagen) är helt gripet ur luften och måste närmast betraktas som förtal, säger Sebastian Schelter, en av arrangörerna.

Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster, menar att Svensk Israel-information är en obskyr organisation som aktivt stödjer etnisk rensning och en rasistisk kolonialpolitik.

– Organisationen bedriver hets mot palestinier och palestinska organisationer i och utanför Palestina. Man omtolkar och förkastar internationella avtal och FN-resolutioner som ger palestinierna rätt till en egen stat, rätt att försvara sig mot en brutal ockupationsmakt och rätt att återvända till de områden man fördrivits ifrån.

– Detta är känt sedan länge. Det som är nytt är att SII i det här fallet inte bara använder sig av faktaförvrängning och halsbrytande tolkningar, utan helt enkelt hittar på olika saker. Det är ett talande tecken på den desperation och cynsim som präglar försvaret av det oförsvarbara – Israels folkrättsvidriga och rasistiska ockupation av Palestina, och det systematiska förstörandet av palestinskt liv på ockuperade områden, avslutar Esbati.

För mer information, ring Sebastian Schelter 070 493 24 27 eller Ali Esbati 0733 706 426.