Hem / Pressmeddelanden / Härdsmälta i kärnkraftsdebatten

Härdsmälta i kärnkraftsdebatten

16 februari, 2009

Det händer märkliga saker i kärnkraftsdebatten. Trots att inga större nyheter har dykt upp inom frågan verkar det inte vara samma kärnkraft vi pratar om idag som för trettio år sedan. Regeringen framställer kärnkraften som en förnyelsebar, billig och säker energikälla. Men i verkligheten har ingenting förändrats förutom Maud Olofssons inställning och kärnkraftslobbyns styrka. Kärnkraften är fortfarande varken förnyelsebar, billig eller säker – den är ändlig, dyr och  innebär stora risker i tusentals år framöver. 

Kärnkraften är beroende av uran, som liksom de fossila bränslena kommer att ta slut. Uranbrytning är dessutom en extremt miljöfarlig verksamhet som förstör naturen i den omgivande naturen. Allt eftersom vi förbrukar mer uran är det också en resurs som kommer bli mycket dyrare – det är redan idag den metall som ökar snabbast i pris. Den utvecklingen kommer förstås ytterligare eskalera med en massiv global utbyggnad av kärnkraften. Problemet med slutförvaringen är i dagsläget heller inte löst. Då restavfallet fortsätter sända ut radioaktiv strålning i många tusen år är en utbyggnad extremt riskabel, inte bara för oss utan för hundratals framtida generationer.

Alliansens utbyggnad av kärnkraften skulle ske på bekostnad av forskning kring alternativ energi, och står i vägen för teknisk utveckling som minskar energianvändningen i landet. Att bygga ut är en enkelt sätt för regeringen att slippa ta ansvar för en miljövänlig energiomställning – så länge man kommer undan med att kalla kärnkraften billig och säker kommer inga ordentliga satsningar på verkligt förnyelsebara energikällor genomföras.

Allting som inte innebär en avveckling är oansvarigt, vi måste genomföra en verklig omställning till förnyelsebara energikällor. Ung Vänster kräver istället stora investeringar i sol- vind- och vågkraft. Stoppa härdsmältan i kärnkraftsdebatten!

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 090215

 

För mer information, kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13