Hem / Pressmeddelanden / Höj sjuksköterskornas löner!

Höj sjuksköterskornas löner!

13 april, 2008

Vårdförbundet har i dagarna varslat om strejk efter strandade förhandlingar om löner för sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Trots en treårig akademisk utbildning ligger lönen för dessa grupper inte mycket över undersköterskor och tiotusentals kronor efter läkarnas.

Utbildning ska löna sig, menar alliansregeringen. Men varken sjuksköterskornas utbildning eller ansvaret för andra människors liv värderas i deras lönekuvert. Istället hamnar man långt under andra akademiska yrken med likvärdig studietid. Kvinnors arbete värderas fortfarande lägre.

När vårdförbundet till slut sätter ner foten och varslar om strejk menar man från arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta att man hotar patientsäkerheten och förlänger vårdköerna. Det finns dock ingen grund för arbetsgivarens påståenden. Det som däremot utgör en fara för patientsäkerheten är underbetald vårdpersonal på underbemannande sjukhus, där tid och resurser alltid är en bristvara. Det är också märkligt att den undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting nyligen genomfört, och som visar att de allra flesta är beredda att betala högre skatt för bättre vård, inte tas i beaktande.

Socialstyrelsen rapporterade alldeles nyligen om bristen på specialistsjuksköterskor, vilket leder till att operationer ställs in, att omvårdnadsåtgärder inte utförs och patienterna drabbas, ibland med en dödlig utgång. En av anledningarna till att man inte vidareutbildar är att det inte ger någon effekt på ens löneutveckling. Sjuksköterskornas låga löner utgör i praktiken också ett hinder för att höja undersköterskornas och vårdbiträdenas löner.

Ung Vänster stödjer vårdförbundet i sina krav och deras strejk. Vi menar att det är dags att arbetsgivarna tar sitt ansvar och ser till att sjuksköterskornas löner höjs, att deras kompetens uppvärderas och att fler anställs. Det skulle korta vårdköerna och öka patientsäkerheten, på riktigt.

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse
Stockholm 080413

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738- 24 12 13, [email protected]