Hem / Pressmeddelanden / Höj spritskatten!

Höj spritskatten!

22 augusti, 2004

årligen dör över 5000 människor till följd av alkoholskador i Sverige. Konsumtionsnivån är idag lika hög som för hundra år sedan.
Regeringens utredare Kent Härstedt (s) kom för någon vecka sedan med ett förslag om bland annat sänkt spritskatt. Alkoholproblemen ska tydligen tacklas genom den briljanta och otroligt logiska åtgärden att göra spriten billigare. För vi vet ju alla att människor handlar mindre när det är billigt. Och att folk köper mycket alkohol utomlands ska motverkas genom att skrota Systembolaget och göra det möjligt att köpa alkohol i närmaste ICA. Det senare säger man inte, men det är uppenbart att det är dit vi är på väg.

Det som ”glömdes bort” när införselkvoterna slopades och det som ”glöms bort” i Härstedts utredning är att det är den restriktiva alkoholpolitiken med höga priser och försäljningsmonopol som har bidragit till att hålla dödstal och alkoholskador på en i förhållande till andra länder låg nivå. Finland utgör ett lysande exempel på hur snett det går vid en sänkning av alkoholskatten. Målet med sänkningen sades vara att minska införseln från Estland, medan resultatet blev att finländarna dricker lika mycket estniskt öl som tidigare, men har lagt till en pava finländsk vodka till helgen.

Istället för att kapitulera som Finland kräver vi ett kraftfullt agerande för att försvara och utveckla den restriktiva alkoholpolitiken.
återupprätta införselkvoterna! Stå upp för Systembolaget! Sänk inte spritskatten – höj den!

Ung Vänsters förbundsstyrelse, 040822