Hem / Pressmeddelanden / Höj studiemedlet!

Höj studiemedlet!

22 mars, 2006

Det är uppenbart att det behövs en höjning av studiemedlet. Många studenter har idag inte råd med en rimlig livssituation. Man är som studerande tvungen att ta extrajobb med dåliga villkor, samtidigt som man försväntas studera på full fart och prestera resultat.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har under veckan inlett en kampanj om att höja studiemedlet med 1500 kr. Vänsterpartiet som under en tid har drivit samma krav, får i morgon motta SFS certifiering. Ung Vänster gratulerar Vänsterpartiet till utmärkelsen.

– Ung Vänster backar helhjärtat upp vänsterpartiets förslag om en höjning av studiemedlet. I längden krävs en förändrad syn på studenter och studier. Ett av de viktiaste skälen till att arbetarklassungdomar väljer att inte studera vidare, handlar om rädsla för att skuldsätta sig. Vill man bryta snedrekryteringen till högskolan, är studielön ett av de viktigaste verktygen, säger Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster.

(V) kräver som enda parti en höjning med 1500 kr per månad. Liberala Studenter kallar certifikatinitiativet för en ”ideologisk och demokratisk kraschlandning”. Fria moderata studentförbundet går snäppet längre med sitt tokeri och menar att certifieringen genomförs som en ”solidaritetshandling mot bokstavsvänstern”.

– Att högern går till så hård attack är bara pinsamt och visar tydligt vilken sida man står på. Vänsterpartiets förslag skulle innebära stora förbättringar för Sveriges studenter, avslutar Gabrielsson.

SFS:s Certifikat mottages av Lars Ohly kl. 09.30 i morgon fredag, i riksdagens Kammarfoajé.

Här kan man skriva under SFS:s namninsamling för högre studiemedel.

För mer information, kontakta
Ida Gabrielsson: 0738 24 12 13, [email protected]