Hem / Pressmeddelanden / Hur man bombar fram terrorister

Hur man bombar fram terrorister

12 oktober, 2008

Den 7 oktober var det exakt sju år sedan den amerikanskledda operationen ”Enduring Freedom” inleddes i Afghanistan. Den folkrättsvidriga invasionen har fram till dags dato kostat tiotusentals människor livet, lågt räknat, och inte på något sätt tagit landet närmare demokrati. Syftet var heller aldrig att skapa demokrati. Invasionen var en hämndaktion för 11 september-attentaten som begåtts en månad tidigare, och ett gyllene tillfälle för amerikanska intressen att lägga beslag på landets gas- och oljetillgångar och få ytterligare politiskt inflytande i regionen. 

Till den bombliberala högerns besvikelse, utgör verkligheten i Afghanistan idag, den direkta motsatsen till de floskler som ackompanjerade invasionen. Talibanerna har inte rökts ur sina hålor och besegrats, utan kan idag glädjas åt ett växande stöd hos den befolkning som av kriget och ockupationen drivits till desperationens rand. Fram till juni i år hade exempelvis över 700 civila afghaner omkommit i ”säkerhetsrelaterat våld” som till största delen utövas av de båda NATO-styrkorna i landet samt privatanställda legoknektar. Situationen eskalerar dag för dag, de talibaner och terrorister som skulle bombas bort är idag starkare än de var före invasionen.

Sverige är idag en aktiv part i USA:s ockupation av Afghanistan som lett fram till den våldsamma utveckling vi kan se i landet. Den NATO-ledda så kallade fredsbevarande ISAF-styrkan där Sverige ingår sägs skydda civilbefolkningen och skapa stabilitet i området. Men en ockupation kan varken på kort eller lång sikt skapa vare sig fred stabilitet eller demokrati. Det enda rimliga är att Sverige drar hem trupperna och avslutar allt samarbete med NATO.

FN måste ta över ledningen för insatserna i Afghanistan. Dessa insatser måste vara fredsbevarande och baserade på civilt bistånd, inte militärt. I Sveriges fall kan det vara att lägga de 700 miljoner som nu går till ISAF på återuppbyggnaden. Sju år är nog! De stater som varit med och bombat landet tillbaka till stenåldern ska betala notan och det ska ske på det afghanska folkets villkor. Först då kan vi prata om varaktig frihet.

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 081012

 

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-241213