Hem / Blogg / Ida om Björklunds lönesänkarpolitik

Ida om Björklunds lönesänkarpolitik

25 maj, 2010

Jan Björklund gick igår ut med att han vill sänka lönen för unga under 23 år. Ida Gabrielsson kommenterar på ungvanster.se:

Idag fällde utbildningsminister Jan Björklund (fp) ett uttalande om att unga borde ha hälften så låga löner som vuxna med samma jobb. Liknande förslag har tidigare hörts i debatten, men då har det handlat om 2/3 av en vanlig lön.

– Man undrar ju vilken planet Björklund lever på. Ska unga få 50 % rabatt på maten och hyran också, eller hur har han tänkt att vi ska klara oss? Det är lätt för Björklund att snacka som knappast skulle svälta om hans inkomst halverades. Ungdomar har redan idag de lägsta lönerna och de sämsta villkoren, ändå får vi inte jobb, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

Ingångslönerna i kollektivavtalen inom exempelvis handeln där många unga arbetar är idag runt 30 % lägre än för en 30-åring som arbetar i samma bransch. Över hälften av alla unga LO-kvinnor är visstidsanställda.

– Ung Vänster är positiva till att parterna på arbetsmarknaden kommer överens i lärlingsavtal, men det är något helt annat än Björklunds statliga lönesänkarpolitik. Det största problemet för ungdomar är inte långtidsarbetslösheten, utan korttidsarbetslösheten. Att snacka om att försämrade villkor för unga ska ge oss en fot in på arbetsmarknaden är arrogant och okunnigt. Ung Vänster kräver att en framtida rödgrön regering tar tag i det verkliga problemet – visstidsanställningarna – och istället ger ungdomar rätt till fasta jobb.