Hem / Blogg / Idag är dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor

Idag är dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor

25 november, 2011

Idag är FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor – ett av vårt tids största folkhälsoproblem och det yttersta uttrycket för den rådande könsmaktsordningen.

Väldigt många kvinnor och tjejer har antingen egna erfarenheter av sexualiserat våld, eller känner någon som har blivit det. Enligt rapporten Ungas sexvanor från Göteborgs universitet så har 60 procent alla tjejer mellan 15 och 29 utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja. Den absolut vanligaste formen av våld i nära relationer (90 procent) handlar om en man som utövar våld mot en kvinna som han känner sedan tidigare.   

Samtidigt är det någonting man sällan pratar om. Har man varit med om någonting så kanske man ändå väljer att aldrig berätta någonting för någon, inte för sin bästa kompis och än mindre anmäla till polisen. Det finns ett jättestort mörkertal (80 procent), det vill säga övergrepp som aldrig någonsin anmäls och som därför hamnar utanför statistiken. Och det kanske värsta av allt – enligt Bråttsförebyggande rådet ökar våldet mot kvinnor.

Den här veckan är den sista av Ung Vänsters självförsvarsveckor. Under två veckor har vi hållt över 50 pass i feministiskt självförsvar runt om i landet. Vi har varit på skolor, på fritidsgårdar, på arbetsplatser och många andra ställen för att sätta fokus på det våld det talas aldeles för lite om.

Läs mer här:
Ung Vänsters självförsvarsveckor
Om feministiskt självförsvar
Lena Tjäder; Det är män som slår
Kampanjen Inga fler ursäkter!