Hem / Pressmeddelanden / Inga fler rikemansreservat!

Inga fler rikemansreservat!

8 september, 2002

– överklassghetton som Hammarby Sjöstad i Stockholm eller Bo01 i Malmö är ett hot mot demokratin. Så länge företagen tjänar mer pengar på att bygga etniskt rena getton där alla har samma inkomst och frisyr kommer de också att göra det. Det är samhällets uppgift att bekämpa segregationen och bygga städer som inte förvärrar de existerande klyftorna. Det säger Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster
– Den svenska överklassen bor bra, men hur bor egentligen vi andra? Högern blundar för problemen och överklassen isolerar sig på Lidingö, i Limhamn eller i Askim. När klassklyftorna och sociala problem någon gång då och då gör sig påminda reagerar man genom att ropa på fler poliser.
– Det finns bara en möjlig lösning på bostadsbristen – vi måste bygga fler bostäder. Det finns bara en lösning på segregationsproblemen – vi måste bryta oss in i överklassreservaten och bygga billiga hyresrätter. Det finns bara ett sätt att motverka brutaliseringen av samhället – klassklyftorna måste minska.

Tillsammans med vänsterpartiet lanserar Ung Vänster en plan för hur man skulle kunna bygga 40.000 bostäder varje år under tio år. Majoriteten av dessa skall vara hyresrätter och staten ska hjälpa till med finansieringen genom ett investeringsbidrag.

– Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att se till att alla kan få en bra bostad och för att bygga bort segregationen. Hyresrätter i kommunala, icke vinstdrivande bolag är den bästa boendeformen. Då får man ett bra boende till lägsta möjliga kostnad, och vi kan fatta demokratiska beslut om var vi vill att nya hus ska byggas. Det är också den boendeform som de flesta bostadssökande föredrar.

– Om Göran Persson och sossarna får bestämma kommer inget att hända, hans tips till svenska ungdomar är ju att de ska köpa sig en bostadsrätt. Inte vet jag vilka ungdomar han känner, men jag vet inte så många som kan skaffa fram en halv miljon eller så vilket är vad som krävs i dagsläget. Jag hoppas uttalandet bara visar Perssons totala brist på verklighetsförankring, annars är det nästan brottsligt cyniskt – fullt jämförbart med dåvarande arbetsmarknadsminister Per Ahlmarks berömda uppmuntran till arbetslösa fd metallarbetare i Olofström; ”Lycka till!”. Vänsterpartiet och Ung Vänster har en färdig plan för var vi vill bygga i Stockholm, om sossarna bara slutar utreda och snacka kan vi sätta igång. Medan de velar trängs ungdomar i skrubbar och på dyra andrahandskontrakt.

Gudrun Schyman besöker Uppsala och Ung Vänsters bostadsaktion på Forumtorget 5 september, för mer information kontakta Tora Breitholtz 070-739 97 07

Gudrun Schyman och Ali Esbati besöker Ung Vänster Storstockholms bostadsaktion i Frescati 6 september, för mer information kontakta Anton Larsson 08-640 80 05 eller 070-920 38 22

För mer information kontakta Ali Esbati på 073-370 64 26