Hem / Nyheter / Feministiskt självförsvar i Almedalen

Feministiskt självförsvar i Almedalen

3 juli, 2005

Politikerveckan på Gotland har nu dragit igång. Politiker, lobbyister och näringslivsfolk minglar med varandra och springer på varandras seminarier. Det mesta pågår ovanför huvudena på vanliga människor. Ung Vänster är inte en del av det maktetablissemang som träffas och har trevligt på Almedalsveckan. De som tjänar på vår politik finns långt ifrån Svenskt Näringslivs gratisfrukostar och jippon.

Men trots att det mesta på Almedalsveckan är ganska ointressant för vanligt folk, finns ändå en del som är värt att gå på. Till exempel feministfestivalen Push-up, som under hela veckan bjuder på seminarier, diskussioner, work shops och kultur ur ett feministiskt perspektiv. (För mer information se: www.musikpagotland.org/roxy/pushup/program.html)

Ung Vänster väljer också att lyfta feminismen under Almedalsveckan, genom att ta dit vår satsning på feministiskt självförsvar – Slå tillbaka! Feministiskt självförsvar har varit ett av Ung Vänster stora och långsiktiga feministiska projekt under flera år. Tusentals kvinnor och tjejer i hela Sverige har fått möjlighet att lära sig grundläggande självförsvar mot sexualiserat våld. Kränkningar, som att bli kallad "jävla fitta" eller "hora", att bli tafsad på ofrivilligt eller att bli våldtagen – allt detta riskerar man att utsättas för av den enda anledningen att man är tjej. Feministiskt självförsvar är ett enkelt sätt att lära sig hantera allt detta. Genom enkla tekniker lär vi oss att använda vårt kroppsspråk, vår röst och våra kroppar för att markera gränser och försvara oss själva.

Ung Vänster ordnar under Almedalsveckan tre prova på-pass i feministiskt självförsvar öppna för alla tjejer och kvinnor.

– Vårt mål är självklart att vi inte ska behöva lära ut självförsvar för tjejer, att ingen längre ska bli trakasserad på grund av sitt kön. Men så länge verkligheten ser ut som den gör – när 47% av alla tjejer säger att de är rädda för att gå hem själva på kvällarna och sexuella trakasserier fortsätter pågå i Sveriges skolor – kommer vi fortsätta lära ut feministiskt självförsvar. I skolor, på fritidsgårdar och arbetsplatser, och nu också under Almedalsveckan, säger Tove Fraurud, förbundsordförande i Ung Vänster och instruktör i feministiskt självförsvar.

Självförsvaret äger rum i S:t Hansskolans Gymnastiksal på S:t Hansgatan 32, mitt i Visby, på torsdag, fredag och lördag, alla dagar klockan 16.00. I samband med torsdagens pass hålls en presskonferens på samma plats klockan 17.30, där vi berättar mer om feministiskt självförsvar och vår sommarsatsning.

Arrangemang där Ung Vänster finns på plats under Almedalsveckan :

Onsdag 6 juli
21.00 Debattboxning Tove Fraurud, ordförande Ung Vänster möter Fredrik Malm, ordförande LUF, i en battle om fria grafittiväggar. Tove försvarar rätten att måla lagligt medan Fredrik vill förbjuda. Plats: ”Holmen” i Visby hamn. Arr: Riksteatern

Torsdag 7 juli
16.00 Självförsvar i S:t Hansskolans Gymnastiksal (S:t Hansgatan 32)
17.30 Presskonferens S:t Hansskolans Gymnastiksal

Fredag 8 juli
16.00 Självförsvar i S:t Hansskolans Gymnastiksal (S:t Hansgatan 32)

Lördag 9 juli
16.00 Självförsvar i S:t Hansskolans Gymnastiksal (S:t Hansgatan 32)

18.30 Förbundsordförande Tove Fraurud håller tal i Almedalen

För mer information kontakta:
Tove Fraurud, förbundsordförande: 070 799 16 51
Eveliina Sinisalo, pressansvarig under Almedalsveckan: 070 432 84 84