Hem / Pressmeddelanden / Inget utrymme åt rasisterna!

Inget utrymme åt rasisterna!

11 juni, 2006

Sverigedemokraterna har via nätjippot UngtVal fått mycket medialt utrymme på sista tiden. Med medias hjälp framstår det rasistiska högerpartiet som ett rumsrent parti för vanliga ungdomar som ”tröttnat på etablissemanget”. Genom att spela på det utbredda missnöjet med nedmonteringen av välfärden och den ökande arbetslösheten, vill Sverigedemokraterna istället rikta ilskan mot invandrar och flyktingar. Precis som deras föregångare Bevara Sverige Svenskt har Sverigedemokraterna kvar samma gamla rasistiska ståndpunkter. Dessa försöker de legitimera genom att framställa sig som dem som ”säger vad alla tänker”.

Men vi vet att de snackar skit. Vi vet att när rasisterna säger att arbetslösheten och nedmonteringen av välfärden beror på invandring, så vill de dölja de verkliga konflikterna i samhället. Konflikten mellan oss som, oavsett ursprung, tjänar på satsningar på den offentliga sektorn och en politik för full sysselsättning – och dem som tjänar på just nedskärningar, privatiseringar och arbetslöshet. I den konflikten har Sverigedemokraterna valt sida. I sin ekonomiska politik går deras agenda hand i hand med högeralliansens – att göra livet surt för oss vanliga ungdomar, för att de tjänar på det.

Ung Vänster kommer aldrig att ändra uppfattningen om Sverigedemokraterna, hur prydligt de än försöker uppträda och hur mycket media än hejar på dem. Vi vet att vanligt folk inte tjänar på deras politik och deras försök att spela ut människor mot varandra. Därför är det avgörande med nolltolerans mot rasistisk propaganda, att inte ge de fascistiska partierna fler plattformar eller tillträde till den offentliga debatten. Ung Vänster kommer aldrig att bidra till att Sverigedemokraterna får föra fram sin invandrar-, arbetar- och kvinnofientliga politik. Istället kommer vi varje gång de visar sitt blåbruna ansikte gå till motattack, hävda alla människors lika värde och kräva vår rätt.

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse 060611

För mer informationa, kontakta Ida Gabrielsson
0738 24 12 13, [email protected]