Hem / Pressmeddelanden / Stoppa hetsjakten på fildelare!

Stoppa hetsjakten på fildelare!

11 juni, 2006

För en dryg vecka sedan stängde Säpo ner The Pirate Bay, Piratbyråns hemsida och med dessa ett antal andra hemsidor. Inte för att dessa sidor har bedrivit olaglig verksamhet, utan för att regeringen, påhejad av den amerikanska medieindustrin velat tysta kritiska röster och fildelning. Ung Vänster fördömer tillslaget som ett allvarligt hot mot yttrandefriheten och rättsäkerheten.

Tillslaget mot The Pirate Bay har dessutom återigen satt fokus på fildelning. Lagen som gjort över en miljon svenskar till brottslingar har med rätta fått hård kritik och flera partier börjar nu fundera på att riva upp lagen.

Ung Vänster välkomnar att fler fått upp ögonen för att lagen är idiotisk – bättre sent än aldrig. Men en allmän skatt på bredbandsuppkoppling är bara en defensiv lösning på storbolagens villkor. Istället vill vi att staten gör som vi gjort med andra medier och stödjer spridning.

Våra folkbibliotek har gjort att även människor som inte har råd med dyra böcker får tillgång till litteratur. Samma sak bör gälla för musik och film. Man kan redan idag låna CD-skivor och filmer på många bibliotek. Vi vill ta det ett steg längre.

Staten borde istället skapa ett digitalt bibliotek för nedladdning av musik och film. Genom detta ska upphovsmännen kunna få ersättning, på samma sätt som författare idag får ersättning för lånade böcker på våra bibliotek. På så sätt kan vi bejaka teknikutvecklingen och göra kulturen tillgänglig för fler men samtidigt försäkra oss om att de som gör musik och film kan få lön för sitt arbete.

Låt tekniken utvecklas, kulturen vara tillgänglig för alla oavsett tjocklek på plånboken – och se också till att de som gör musik och film får ersättning för sitt arbete. Men låt aldrig mediemagnater och skivbolagsdirektörer styra över vår kultur. Det är dags att sätta stopp för antipiratbyråns hetsjakt. Stöd spridningen av kultur och riv upp kriminaliseringen av fildelare

Uttalandet antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 060611

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]