Hem / Nyheter / Invadera ett land!

Invadera ett land!

19 juli, 2003

Tävlingen ”Invadera ett land!”, som du kan kolla upp här [HöGERKLICKA!] genomfördes vid Ung Vänsters tält på Hultsfredsfestivalen. Här presenterar vi tävlingens vinnare, men först de rätta svaren på frågorna:

1. Under bombningarna av Irak 1991 så bombade USA – som första nation i världen – två kärnreaktorer i drift. Genèvekonventionens första tilläggsprotokoll har ett uttryckligt förbud mot att göra så. Det är alltså ett krigsbrott. (Källa: Willim Blum, ”CIA och USA:s verkliga utrikespolitik”)

2. USA står för nästan hälften av världens militärutgifter helt själv. Det innebär bland annat att om man listar de tio länder som satsar mest pengar på militären och lägger ihop nummer två till och med tio så är USA:s utgifter högre än dessa länder tillsammans. USA har fortsatt höja sina militära utgifter de senaste åren och har bland annat kritiserat EU för att man satsar för lite pengar på militären. (Källa: The observer, 10 mars 2002)

3. Det är det amerikanska försvarsdepartementet som är den största arbetsgivaren. (Många hade gissat McDonald’s). Det har fler anställda än ExxonMobil, Ford, General Motors och General Electrics tillsammans. USA hade redan före det senaste Irakkriget en kvarts miljon soldater och civilanställda stationerade utomlands. (Källa: se ovan)

Så svaren då. Vi har fått in förslag på en rad olika länder och många fantasifulla motiveringar.

Förstaplatsen bland invasionsfavoriter intas av USA. Hela 43% vill invadera USA. Motiveringarna handlar om USA:s självpåtagna roll som världspolis. ”Varför får jag inte invadera dom när dom invaderar alla andra?”, undrar någon. ”Olja! Gaah!” är ett annat förslag. ”Varför inte?”, undrar en tredje.

På andra plats kommer Israel (7%) och på en överraskande tredjeplats, Norge. Motiveringarna varierar mellan utlevelse av aggression (”jag är så trött på suttonde maj”) och mer praktiska skäl: ”Oljan! Nu ska vi fan ha den!” eller ”Det blir inte så långt att gå”.

Några vill invadera Sverige. ”För vi är dumma i huvet som bara följer med i strömmen och aldrig säger ifrån”, argumenterar en deltagare. Några andra vill invadera Danmark för att ”slippa deras svettiga utrikespolitk och rövslickande USA-propaganda. Någon annan helt enkelt för att ”dom har så ful flagga”.

Det förekommer också många andra förslag, till exempel Brunei, Kina, Seychellerna (”underbart väder”) och Brasilien (”Där finns många roliga och fina djur som vi också borde få leka med. Men inte de stora hundfladdermössen”).

Vissa vill också invadera platser som inte riktigt är länder i formell mening. Till exempel Mummaland, alla företags styrelserum (”för att skipa lite arbetarmakt”) eller Europeiska centralbaken (”för att värna om demokratin över ekonomin”). Det finns även ett förslag att invadera Gotland för att ta deras kubbspel.

Vi har dock utsett två vinnare:

Hanna Axelsson, som vill invadera USA med den poetiska motiveringen: ”Vänder man på steken / blir det fart i leken”, samt Maria Rönnbäck som vill invadera ”mitt och Oskars tält” med den lysande motiveringen: ”För att Oskar inte vill gå och äta med mig! Han vill ju bara hänga i Ung Vänstertältet”. De får varsin helårsprenumeration på Röd Press, samt en dunderfin Röd Pressreflex var.