Hem / Pressmeddelanden / Jobb istället för vinstutdelning!

Jobb istället för vinstutdelning!

30 januari, 2006

Ericsson presenterade idag sin årsrapport för 2005. I den framgår att företaget gjort en vinst på drygt 33 miljarder kronor under året. Det är den största vinsten ett svenskt börsnoterat företag gjort någonstin.

Så här beskriver Ericssons koncernchef, Carl-Henric Svanberg sitt framgångskonceptet: ”Det handlar om att jobba så effektivt vi kan i varje arbetsmoment, i varje arbetsflöde och säkerställa att ingen kallori går förlorad någonstans.”

– Vad innebär effektiviseringarna? Ytterligare försämringar för de anställda eller fler uppsägningar och nedläggningar? frågar sig Ida Gabrielsson, ordförande i Ung Vänster.

På frågan om vad de ska göra med alla pengarna, svarar Svanberg, att det delvis handlar det om utdelning till aktieägarna men också att det är bra att ha en kassa så att man är fri att agera i framtiden.

– Trots Ericssons skyhöga vinster nämns inte ett ord om nyanställningar. Det blir återigen tydligt att högerns påståenden om att tillväxt automatiskt skulle leda till fler arbeten är en myt, fortsätter Ida Gabrielsson.

– Det som krävs är fler jobb och en omfördelning från det privata till det offentliga. Ung Vänster kräver att 200 000 nya jobb, skapas inom den offentliga sektorn, som ett led i upprustningen av välfärden, avslutar Ida Gabrielsson.

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]