Hem / Pressmeddelanden / Kicka mot ockupationen – en fotbollsturnering för Palestina

Kicka mot ockupationen – en fotbollsturnering för Palestina

4 juni, 2003

Ung Vänsterklubben i Tensta-Rinkeby-Spånga arrangerar en fotbollsturnering för Palestina. Evenemanget drar igång lördagen den 7 juni klockan 11:00.

Turneringen vill inte bara samla Palestinavänner till en gemen-sam dag av fest och fotboll, utan har också ett mycket allvarligare politiskt innehåll. Det är en fotbollsturnering som samlar pengar för organiserandet av fotbollslag på de palest-inska områdena.

– I det ockuperade Palestina är varje form av organisering en protest mot ockupationen – så även ett fotbollslag, säger Maja Backström, en av arrangörerna. Alla pengar vi får in under turneringen kommer oavkortat att gå till inköp av bland annat fotbollar och lagtröjor som behövs för att sätta ihop ett fotbollslag.

Under sommaren 2002 besökte en grupp ungdomar från Ung Vänster de ockuperade palestinska områdena för att träffa palestinska aktivister, utbyta erfarenheter och bygga upp gemensamma projekt. En av de idéer som kom upp då var just organiserandet av fotbollslag, något som i de flesta länder i världen är tämligen okontroversiellt men som i Palestina blir en av de få möjligheterna till organisering som inte kan stoppas av ockupationsmakten.

– Förutom att samla in pengar vill vi också visa på bredden i motståndet mot ockupationen, fortsätter Clara Lindblom, en annan av klubbens medlemmar. Vi hoppas att fotbollsklubbar, föreningar, politiska partier och enskilda som vill visa sitt stöd för det palestinska motståndet kan mötas, och inte bara spela fotboll, utan även utbyta erfarenheter och idéer om motståndet mot ockupationen.

För frågor kontakta Clara Lindblom 0736-31 63 64 eller Tove Fraurud 0707-99 16 51