Hem / Uncategorized / Kongress och hurra för födelsedagsbarnet

Kongress och hurra för födelsedagsbarnet

3 juni, 2003

Ung Vänster 42:a kongress är genomförd. I samband med kongressen gemfördes också det stora jubileumsfirandet. Förbundet fyller ju hundra i år. Nutida aktivister och gamla veteraner samlades i Uppsala för att lyssna på paneldiskussioner, musik och seminariesamtal. Och för att äta en god jubileumsmiddag förstås. I strålande solsken i Vasaparken invigdes förbundets nya fana vid en liten ceremoni där CH Hermansson, född revolutionsåret 1917 och legendarisk vänsterledare, höll invigningstalet och knöt an till förbundets mångåriga kamp för socialism och människovärde. Känslan av att vi alla utgör länkar i en kedja som för kampen vidare har nog sällan varit så påtaglig som under jubileumsdagen. Kvällen avslutades med konserter och fest.

Trötta men glada ombud började därefter själva kongressförhandlingarna. Kongressen kunde genomföras tack vare en enorm kollektiv kraftansträngning. Kommunalstrejken tvingade oss att slänga flera månaders förberedelser i papperskorgen och på en dryg vecka fixa ihop allt igen. Ombuden fick till slut bo på en skola 2,5 mil bort och maten lagades i ett tält utomhus. Kongressens gemförande visade i sig förbundets styrka. Ett uttalande till stöd för Kommunal och strejken antogs av kongressen.

Kongressen behandlade en del ändringar i principprogrammet och vässade analysen vad gäller rasism och fascism, nationalism och nyliberalism samt kopplingarna mellan det kapitalistiska samhället och dagens miljöproblem.

Vi antog också ett gemensamt strategidokument. Förbundet har under de senaste åren stärkts kraftigt och vi har nu stora möjligheter att inte bara förhålla oss till en politisk dagordning utan också själva vara med och sätta den dagordningen. Då gäller det att utnyttja läget på bästa sätt. Ung Vänster syns redan och känns igen runt om i landet. Nu ska vi också genom vår konkreta verksamhet bli en referenspunkt i allt fler arbetarklassungdomars vardag.

Nu när kongressen är över och man har hunnit återhämta sig lite tornar de stora uppgifterna upp sig framför oss. På kort tid har vi sett den politiska situationen i världen fascistiseras. USA har gått i krig och ockuperat länder på bisarra grunder. Vi har sett mönstret förut i historien. En imperialistmakt på dekis som börjar bete sig som en galen hund, som försöker kompensera förlusten av ekonomisk styrka med militära angrepp. Vi har sett snabba inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter. Och vi har sett hur rasistiska och fascistiska partier stärkts. Samtidigt har vi sett hur vänstern och andra progressiva krafter flyttat fram positionerna. Några av världshistoriens största fredsmanifestationer har ägt rum på senare tid och det kommer att krävas fler. Motsättningarna har skärpts och kommer att skärpas ytterligare.

Fler måste med i kampen, eftersom valet tydligare och tydligare står mellan socialism och barbari. I Sverige spelar Ung Vänster en avgörande roll i den striden.

Jag vill tacka alla ombud för det förnyade förtroendet att få representera förbundet. Det här uppdraget är det finaste en ung revolutionär i Sverige kan inneha. Men det revolutionära hantverket, det är kollektiv handling när den är som bäst.

Ali Esbati
Ordförande, Ung Vänster

Mer kan läsas på kongresshemsidan www.ungvanster.se/kongress