Hem / Pressmeddelanden / Kriget mot rättsäkerheten

Kriget mot rättsäkerheten

19 augusti, 2007

Ännu en gång har den svenska säkerhetspolisen SÄPO med eftertryck visat att den påstådda jakten på terrorister tillåtits gå före allt vad mänskliga rättigheter och allmän rättsäkerhet heter.

De senaste dagarna har vi kunnat följa berättelsen om Abderazzak Jabri. Jabri – en politisk flykting från det av Marocko ockuperade Västsahara – sitter sedan december i år häktad på minst sagt oklara grunder och ska nu utvisas till Marocko. Varken Jabri själv eller hans advokat har fått ta någon som helst del av den bevisning som häktningen och utvisningen presumtivt motiveras av. Det enda SÄPO kunnat styrka är att Jabri under en kort period 2004 delade lägenhet med en person som är uppsatt på FN:s terrorlista vilket inte bryter mot svensk jurisdiktion.

Ung Vänster ser inte fallet med Abderazzak Jabri som en isolerad händelse utan som ett av många exempel på hur den svenska säkerhetspolisens påstådda jakt på terrorister åsidosätter grundläggande rättsäkerhet och principer om mänskliga rättigheter. Fallet Jabri är på många sätt en konsekvens av ett delvis nytt Sverige som växt fram under de senaste åren, där människor som flyr hit från andra delar av världen utvisas rutinmässigt trots att de hotas av tortyr och förföljelser i hemlandet. Ett nytt Sverige där polis stormar lägenheter mitt i natten och för bort en mamma, en pappa, en bror eller en syster och kastar ut dem ur landet utan att någon får veta varför. För det är ett Sverige som inte längre verkar behöva bevis mot de anklagade – där du är skyldig till du kan bevisa motsatsen.

Det är helt enkelt ett Sverige där kriget mot Terrorismen förvandlats till ett Krig mot Rättsäkerheten.

Antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 070819