Hem / Blogg / Krigsförbrytare fick immunitet

Krigsförbrytare fick immunitet

31 oktober, 2007

Jag har tidigare skrivit om “säkerhetsföretaget” Blackwater. Blackwater, den yttersta avarten av den amerikanska ockupationen, lovades immunitet av amerikanska utrikesdepartementet. Nu upphävs immuniteten.

Att USA, i och med invasionen och ockupationen av Irak, har gjort sig skyldig till folkrättsbrott är ingen nyhet. Det som som nu uppdagas är den rättslöshet som har skapats i ockupationens kölvatten. Dödsbrigader, lik Blackwater, har stått för operationer som varit politiskt och opinionsmässigt obekväma för den amerikanska administrationen. I gengäld har de fått åtalsimmunitet. Blackwater har därmed varken lytt under irakisk eller amerikansk lagstiftning. Legosoldaterna kan således inte heller ställas inför rätta. Hur många oskyldiga som har fallit offer för företagets brutala framfart i Irak får vi förmodligen aldrig veta. Den irakiska befolkningen har dock lärt sig en viktig läxa: västerländsk demokrati har många ansikten.

Att legosoldater slipper åtal behöver inte nödvändigtvis innebära att de skyldiga slipper undan rättvisan. I Frankrike togs ett initiativ för att åtala Dick Cheney för krigsförbrytelser. Cheney blev tvungen att fly landet. Låt oss hoppas att fler länder följer efter.