Hem / Nyheter / Kristallnatten 9 november – manifestera mot rasismen!

Kristallnatten 9 november – manifestera mot rasismen!

3 november, 2008

Natten den 9 november 1938 genomfördes vad som blivit känt som Kristallnatten. Efter att nazisterna i Tyskland gjort sig kvitt alla sina politiska fiender inledde de sitt försök att förinta judarna. De tillfångatog och misshandlade judar, satte synagogor i brand och krossade fönstren till butiker med judiska innehavare.
Här finns en lista på några av de platser som Ung Vänster är med och anordnar manifestationer eller andra arrangemang till minne av denna tragedi. Listan uppdateras kontinuerligt.

 

Allingsås

I Alingsås samlas nätverket "Alingsåsare mot Rasism". Det består nu av ABF, Alströmergymnasiets elevråd, Amnesty International, Grön Ungdom, IOGT-NTO, JUNIS, SSU, UNF, Ung Vänster och Ungdom mot Rasism. Fackeltåg till minne av Kristallnatten. Vi samlas 9 nov kl 17.00 i
Järtas Park, och går sen till Lilla Torget för tal och ljuständning.

Tid: 17.00
Plats: Järtas Park (därefter Lilla Torget)

 

Borås

I Borås uppmärksammas minnet av kristallnatten med fackeltåg, tal och kulturinslag. Arrangör är Boråsare mot rasism. 

Tid: 14.00

Plats: Stora torget

 

 Göteborg

Demonstration från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg. Samling kl 14.00. Årets paroller är "mot rasism och nazistiskt våld" och "återinför rätten till asyl"

Tid: 14.00

Plats: Samling på Götaplatsen

 

Helsingborg

Ung Vänster ordnar i samarbete med SSU och Grön Ungdom en antirasistisk filmvisning. Den kommer att äga rum på Helsingborgs stadsbibliotek klockan 13.30, efteråt så planerar vi att åka ned till den antirasistiska manifestationen i Landskrona.

Tid och plats
13.30 Stadsbibliotektet, filmvisning

 

Karlstad

Manifestation, "Natten av krossat glas". Tal av Berit Högman, riksdagsledamot (s) och Gun Partanen (v). Arr: SSU och Ung Vänster Värmland.

Tid: 19.00
Plats: Soltorget

 

Landskrona

Manifestation på stortorget klockan 17.00. Ett antal organisationer deltar, tal kommer att hållas, artister kommer att framträda, och kaffe kommer att säljas.

Tid: 17.00

Plats: Stortorget

 

Linköping

Även i år samlas vi Linköpingsbor för att visa vår avsky mot främlingsfientlighet och att det är någonting vi inte accepterar.  Manifestationen till minne av kristallnattens offer sker den 9 november
på Stora torget, kl. 17 med fackeltåg, musik och tal. Vi går under parollen "Samling mot främlingsfientlighet och nazism".
Arr: (c), (fp), (m), (kd), (mp), (s), (v), Ung Vänster Linköping, VSF Linköping

Tider och platser:
17.00 samling på Stora Torget, fackelutdelning
17.15 tal och musik
17.30-ca.18.00 fackeltåg
18.00-18.15 tal och musik, avslutning  

 

 Luleå

Ung Vänster Luleå kommer att ha en antirasistisk spelning till minne av kristallnatten: Spelar gör "Crimmen & JT", "An abstract illusion", "För full hals" och "Threatened Monkey". Gratis inträde.  

Tid: kl. 14.00-16.00

Plats: Lillan

 

Lund

Fackeltåg, med samling på stortorget klockan 17.00. Tåget kommer att avslutas med tal och sedan fortsätter arrangemanget inne på Smålands nation.

Där kommer vi att börja med att lyssna på en föreläsare från asylgruppen

, som kämpar för människors rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Kvällen avslutas med ett framträdande av rapparen Berang. På Smålands kommer det dessutom att finnas billig, men utsökt, mat till alla hungriga antirasister.

Tider och platser
17.00 Stortorget, fackeltåg
18.30 Smålands Nation, föreläsning, musik och mat

 

Malmö

I Malmö anordnar Ung Vänster, i samarbete med en rad organisationer, en manifestation på Gustav Adolfs torg klockan 12.00. Där kommer några olika tal att hållas.

Manifestationen följs av en filmvisning och diskussion på biograf Speglen, vid stortorget. Filmvisningen börjar klockan 13.00.

Tider och platser
12.00 Gustav adolfs torg, manifestation
13.00 Biograf speglen, filmvisning och diskussion

 

Mark

Markbor mot rasism arrangerar den 8 november en manifestation till minnet av kristallnatten samt mot främlingsfientlighet och diskriminering. Arrangemanget kommer att starta med ett fackelmöte kl 17:00 på Skene torg. Tal av Johhny Puma från EXIT och eldshow av Fire Illusion. Därefter avgår vi i ett fackeltåg kl 18:00 till Kungsfors i Skene där en spelning kommer att hållas med flera lokala band samt poesi. För mer information gå in på www.markbormotrasism.se eller maila [email protected].

Tid: 8 november, kl. 17.00
Plats: Skene torg

 

Stockholm

Seminariedag i ABF-huset: "Till minne av kristallnatten, 70 år sedan. Hur bekämpar vi bäst nynazismen?"

På 70års-dagen av kristallnatten arrangerar arbetarrörelsen en stor seminariedag på ABF-huset i Stockholm. Programmet tar främst sikte på dagens kamp mot rasism och nynazism men innehåller även berättelser från folk som var med för 70 år sedan. Det blir späckade och mycket intressanta timmar, helt gratis. Ämnet är alltid lika aktuellt.

Innehåller: filmvisning, överlevare från förintelsen berättar om livslång kamp mot nazismen (med bl.a. Exit:s grundare), Antirasistiska Tidskriften Expo föreläser om svensk extremhöger samt panelsamtal: hur bekämpar vi bäst rasismen?

Arrangörer: ABF, LO, SSU, Vänsterpartiet, Ung Vänster m.fl.

Tid: 13.30 – 16.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

 

Trollhättan

Manifestation: Kristallnatten 70 år sedan. Arr: Integrationsforum Trollhättan, Ung Vänster, SSU, Grön Ungdom, CUF, MUF

Tid: Sön 9 nov kl 18.00
Plats: Trollhättan, utanför Odens varuhus

 

Växjö

Ung Vänster Växjö kommer i samarbete med VSF Växjö, SSU och Demos Växjö anordna ett torgmöte på Speakers Corner den 9/11 klockan 15.00. Temat kommer att vara antirasism och antinazism. Efter inledande tal kommer öppen scen att hållas. Vi hoppas att vi möts i novemberrusket!

Tid: 15.00

Plats: Speakers Corner

 

Åmål

Ung Vänster och SSU kommer att hålla tal på torget klockan 16.00 i Åmål. Dessutom ska vi tända ljus för nazismens offer.

Tid: 16.00
Plats: Torget, Åmål