Hem / Blogg / Kurragömma på Forsmark

Kurragömma på Forsmark

10 oktober, 2012

Trots rigorösa säkerhetsföreskrifter och tonvis med lagar och regler har Greenpeaceaktivister lyckats ta sig in på kärnkraftverken Ringhals och Forsmark. Och trots polishelikoptrar och säkerhetsvakter finns det fortfarande aktivister på plats innanför säkerhetszonen – ett dygn efter att aktionen påbörjades.

Miljöminister Lena Ek är bekymrad och har begärt ett krismöte med de inblandande. Samtidigt sitter hon med i en regering som har öppnat upp för utbyggd kärnkraft.

Att ett gäng aktivister utrustade med stegar lyckas ta sig in på ett av de mest skyddade områdena på svensk mark och gömma sig under en presenning i mer än 24 timmar är inte så lite genant för kärnkraftsförespråkarna. Det är faktiskt inte så mycket alls som talar till deras fördel så här nu när stora nationer som Japan och Tyskland har beslutat sig för att ställa om till förnyelsebar energi. Uranet sinar och fortfarande är det ingen som vet hur vi ska hantera soporna.

Aktivisterna på Ringhals och i Forsmark har satt fingret på någonting viktigt – there is no such thing as safe nuclear power. Om inte kurragömman med Greenpeace är bevis nog så borde i alla fall Fukushima vara det.