Hem / Nyheter / Klart Björklund hyllar kassa villkor på Espresso House

Klart Björklund hyllar kassa villkor på Espresso House

11 oktober, 2012

Idag avslöjar P3 Nyheter att Espresso House fått stark kritik från fack och anställda, kring de arbetsvillkor som råder på cafékedjan. Espresso House har under de senaste veckorna hyllats av Folkpartiets ledare Jan Björklund, till exempel i partiledardebatten som sändes i söndags. Kritiken handlar bland annat om korta eller inga raster och att anställda blivit straffade med sämre anställningsvillkor eller fått sparken när de klagat till arbetsgivaren.

– Det är logiskt att Björklund hyllar Espresso House som är en typisk ungdomsarbetsplats med otrygga villkor, eftersom det är hans politik som banat väg för arbetsgivare att bete sig på det här sättet. Det är så regeringen vill ha arbetsmarknaden för unga – vi ska vara slit- och slängvaror som arbetsgivarna kan behandla hur som helst, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Alliansregeringen har bland annat gjort det lättare att anställa på otrygga villkor, och idag har över hälften av alla ungdomar som jobbar en otrygg anställning. Jan Björklund och Folkpartiet har tidigare gått ut med krav om att lätta på lagen om anställningsskydd, och vill införa särskilda, lägre löner för ungdomar.

– Med Björklund och hans kompisar i regeringen kan arbetsgivarna sova lugnt, medan de anställda går på knäna i tysthet. Unga behöver tryggare jobb och att hylla företag som Espresso House är ett slag i ansiktet på oss. Vi kräver att man höjer arbetsgivareavgiften för otrygga anställningar, så att det lönar sig att ge schyssta villkor till de som jobbar, avslutar Lindborg.

För mer information kontakta Tove Liljeholm, pressekreterare på 073 669 17 34