Hem / Pressmeddelanden / Leijonborgs desperation ett problem

Leijonborgs desperation ett problem

5 maj, 2002

"Mycket oroande, och ett begynnande svek mot andra demokratiska krafter". Så kommenterar Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster, Lars Leijonborgs deltagande i TV-programmet Agenda på söndagkvällen.

Igår deltog Folkpartiets ledare Lars Leijonborg i en TV-debatt mot Sten Andersson, riksdagsmannen som hoppat av från moderaterna och blivit medlem i det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Esbati menar att Leijonborg inte borde ha deltagit i TV-programmet.

– Det är heltfel att bjuda Sverigedemokraterna på en legitimitet som de inte har och som de under inga omständigheter ska ha. Det handlar inte om att förneka deras existens eller att vägra ta debatten. Det handlar på vilket sätt man gör det. Man måste undvika att ge dem nya arenor för att sprida sin propaganda, säger Esbati.

– Det här handlar naturligtvis om Folkpartiets panik inför valet. Partiet syns och hörs väldigt lite och är nära att åka ur riksdagen. Att denna panik över usla opinionssiffror ska omvandlas till grepp som hjälper rasistiska partier på traven är förstås tragiskt. Men än är det inte försent. Nu borde Folkpartiet rannsaka sig självt och undvika den här typen av snedsteg i framtiden, fortsätter Esbati.

Tidningen Expo, som studerar och skriver om högerextrema rörelser, har tidigare uppmanat de politiska ungdomsförbunden att undvika att delta i paneldebatter med rasistiska partier. Ung Vänster ser överenskommelsen som viktig och menar att även Folkpartiet borde kunna agera på ett sätt som inte ökar rasistiska partiers legitimitet.

Enligt Ali Esbati handlar en effektiv kamp mot högerextremismen om att vara tydlig med de politiska skillnaderna och om att vara närvarande istället för att tala till folk ovanifrån.

– Det handlar inte, som vissa vill få det till, att man inte vill bemöta deras argument. Tvärtom. De har inga hållbara argument och om deras påståenden konfronteras så har de sällan något att sätta emot. Alltså: överlåt åt partier, organisationer och individer som förmår finnas på plats i människors vardag att ta diskussionen på plats. Men ge inte rasisterna legitimitet genom att synas med dem i TV-rutor och paneler, avslutar Esbati.

För mer information, kontakta Ali Esbati:
073-370 64 26, [email protected]