Hem / Pressmeddelanden / Regeringen sviker fredsaktivister

Regeringen sviker fredsaktivister

10 maj, 2002

I fem veckor har den israeliska armén belägrat Födelsekyrkan i Betlehem. Till kyrkan hade ett hundratal palestinier, många av dem civila, flytt undan de israeliska ockupationsstyrkorna. Under belägringen har palestinierna levt under extremt svåra förhållanden. För drygt en vecka sedan tog sig en grupp fredsaktivister, däribland flera svenskar, in i Födelsekyrkan med förnödenheter för att underlätta palestiniernas situation. I går, fredag, valde den israeliska armén att storma kyrkan och tio fredsaktivister greps och fördes till israeliskt fängelse. Bland de gripna finns två svenskar, Erik Algers och Stefan Coster, som representerar IMS (International Solidarity Movement). Coster är även medlem i Ung Vänster.

– Det är surrealistiskt att fredsaktivisterna nu är fängslade. Deras enda brott är att de gett mat till svältande människor som flytt undan en ockupationsstyrka, säger Hans Linde vice förbundsordförande för Ung Vänster. Fredsaktivisterna borde inte gripas, utan hyllas som hjältar! De gjorde det som den svenska regeringen borde ha gjort för länge sedan, konkret stötta ett ockuperat folk.

Svenska ambassaden i Israel är nu inkopplad. Men hitintills har den svenska regeringen valt att inte agera för att få svenskarna frisläppta.

– Vad som är om möjligt ännu mer surrealistiskt är att den svenska regeringen inte agerar. Egentligen är det redan för sent regeringen att göra något, man har svikit det palestinska folket, säger Hans Linde. Den svenska regeringens undfallenhet i fallet med de svenska fredsaktivisterna kan bara tolkas som att man accepterar de grova övergrepp som begås.

För mer information, kontakta Hans Linde, vice förbundsordförande Ung Vänster
0736-22 09 62, [email protected]