Hem / Pressmeddelanden / LO-ordförande på pamparnas sida

LO-ordförande på pamparnas sida

31 augusti, 2003

– ännu ett övertydligt bevis på att EMU är ett pampprojekt som ska tryckas ned i halsen på svenska folket med lögner, hot och löften.

Så kommenterar Ung Vänsters ordförande Ali Esbati ja-sidans senaste utspel som görs av ledande representanter för fack och arbetsgivare, med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Svenskt Näringslivs Göran Tunhammar i spetsen.

– Det är frånstötande att se hur eliterna faller i armarna på varandra. De politiska och ekonomiska topparna finner varandra, resonerar likadant och säger samma saker. Det som förenar dem är ett ointresse för vanligt folks livsvillkor. Det är avståndet till verkligheten och viljan att behålla de egna privilegierna som driver dem samman. Det är karaktäristiskt för hela den här kampanjen.

– LO-ordföranden vill driva in LO-medlemmarna i ett projekt vars uttryckliga syfte är att driva på nedskärningar i offentlig sektor och en ”flexiblare” arbetsmarknad – alltså sämre arbetsrätt och större handlingsfrihet för arbetsgivarsidan. Och hon gör det i en kampanj som finansieras av hemliga miljoner från direktörsgänget. Det är inte bara omdömeslöst – det är äckligt.

LO-ordföranden hävdar själv att artikeln på DN debatt inte är ett ställningstagande för ett ja. Detta trots att ja-argument radas på varandra och artikelförfattarna bland annat talar om ”bättre förutsättningar att bevara och utveckla vänstånd och välfärd.

– Ja, det är ju helt surrealistiskt. LO:s ordförande skriver under en artikel där några av ja-sidans allra sämsta och mest ohederliga argument tuggas om två veckor före folkomröstningen. Hon leder en organisation som sagt sig vara neutral. Jag tror att de flesta LO-medlemmar tycker att detta är allt annat än renhårigt.

– Framför allt handlar det om att klyftan mellan folket och eliten blir så uppenbar. Argumenten mot EMU är konkreta och handfasta. Det är bara att läsa innantill i fördragen och i rekommendationerna från ECB för att se vem som vinner och vem som förlorar. Jag hoppas innerligt att pamparna får den näsknäpp de förtjänar den 14 september, avslutar Ali Esbati.