Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänsters kampanjgeneral neutral till EMU!

Ung Vänsters kampanjgeneral neutral till EMU!

1 september, 2003

Inspirerad av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedins hantering av EMU-frågan går nu Ung Vänsters kampanjgeneral, Edvard Ankarudd, ut och förklarar att även han är neutral i frågan.

– Visst är EMU dåligt, främst eftersom vi frånhänder oss möjligheten att påverka politiken men jag står ändå neutral i sakfrågan, säger Edvard Ankarudd. Jag kommer konsekvent vägra tala om hur jag själv kommer rösta.
Ung Vänster driver just nu en kampanj mot EMU men det tycker inte Edvard hindrar honom från att vara neutral.

– Nejdå, man måste ha högt i tak. Dessutom kanske jag stöter mig med några andra om jag skulle säga blankt nej, förklarar Edvard. Lite lagom tycker jag är bättre även om EMU visserligen innebär att vi riskerar en betydligt högre arbetslöshet.

En viktig orsak till att Edvard Ankarudd nu har valt att stå neutral i frågan är självklart möjligheterna till en lysande karriär av något slag. Vilken sorts karriär det är frågan om vet han dock inte i dagsläget.

– Det kan ju vara lite av varje men eftersom hela makteliten säger ja till EMU så måste man ju tänka sig för. Det är klart att det skulle inverka negativt på mina möjligheter att bli landshövdning, minister eller varför inte EU-president om jag tog ställning, konstaterar Edvard. EMU är visserligen dåligt men det ska inte hindra mig i min karriär. Edvard siktar nu istället på en roll som folkbildare och sakkunnig. Just nu är han ute på en landsomfattande turné under namnet dissaeuron.nu. Att det skulle vara något problem tillbakavisar han dock bestämt

– Alla som är med på turnén har accepterat att jag står neutral i frågan. Sedan tycker vi visserligen ungefär samma sak om EMU även om de andra tagit mer definitiv ställning mot EMU. Min roll blir snarare att tillsammans med andra neutrala personer skriva artiklar som sakkunnig, menar Edvard Ankarudd. EMU skulle innebära en otryggare arbetsmarknad och det är viktigt att någon som är neutral, som jag, kan förklara det för människor. Jag tror helt enkelt att jag som vägrar tala om vad jag själv tycker kan ha större trovärdighet.

Edvard Ankarudd kommer under tisdagen att befinna sig på turné i Skåne. övrigt turnéprogram finns på www.dissaeuron.nu

För kommentarer: Edvard Ankarudd, kampanjgeneral 070 – 417 63 57
Petter Magnusson, pressekreterare 070 – 568 68 14