Hem / Blogg / (m)-kvinnor smartare än 14 år sedan

(m)-kvinnor smartare än 14 år sedan

6 oktober, 2007

Nu har det hänt! Moderaterna funderar på att införa sk kvotering av kvinnor till partiets olika förtroendeposter. Hela 40% (!) av kandidaterna ska vara kvinnor! Herregud! Vart är världen på väg?!

Vänterpartiet införde varvade listor under förra milleniet. Det var på tiden att det konservativa högerpartiet hann ikapp. Det som slår mig är följande citat från Gullan Lindblad, kvinnoförbundets ordförande under valrörelsen 1994, publicerad i SvD . Hon motiverade moderaternas nej till varvade listor med,

–Metoden är förhatlig. Kompetensen ska avgöra.

Frågan som jag vill ställa till moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är om moderatkvinnorna har blivit så mycket mer kompetenta under dessa 14 år att de nu kan tillåtas konkurrera med männen under nästan (kvinnorna får ju bara 40% av platserna!) lika villkor.

Förstås handlar ju inte varvade listor, eller det faktum att vänsterpartiet har en majoritet kvinnor i riksdagsgruppen, om kvotering. När argument mot kvotering av kvinnor förs fram måste man ställa motfrågan om varför kvinnor inte redan har mer eller lika med 50% av makten eller lönen. Svaret är förstås därför att männen alltid har kvoterats in av polarna från bastuklubben, till maktpositioner, chefsposter och fått klättra högt på lönetrappan – på kvinnornas bekostnad.

Så visst har moderaterna haft kvotering innan dags datum – de har bara kvoterat in fel kön!