Hem / Pressmeddelanden / Medlemmar brutalt överfallna av nazister!

Medlemmar brutalt överfallna av nazister!

13 februari, 2003

Igår kväll, torsdag 13 februari, blev sex av Ung Vänster Haninge-Tyresö:s medlemmar brutalt överfallna av en grupp nazister.

Ung Vänsterklubben hade haft möte och var på väg ut för att sätta upp affischer för lördagens demonstration ”Nej till krig” när de upptäckte att de var förföljda av en grupp maskerade skinheads. När de försökte ta sig iväg mot en busstation omringades de av en större grupp män som uppträdde hotfullt. En sjuttonårig medlem misshandlades och sprayades med tårgas och tre andra unga medlemmar blev också nedsprayade. Attacken avbröts av att en buss stannade och anfallarna försvann.
De fördes till Handens sjukhus av en snäll busschaufför varifrån de skickades vidare till S:t Eriks ögonklinik för vidare undersökning. Alla mår idag bra men är ledsna och upprörda.

Lisa Carlsson ifrån Haninge var en av de som blev överfallna och fick tillbringa natten på sjukhus:
– Direkt efter överfallet så kände jag mig rädd, men idag är jag mest arg. Det ska inte behöva vara så att man är rädd på grund av sina åsikter eller sin hudfärg. Jag hoppas nu att det här kan leda till att fler i Haninge engagerar sig mot rasismen som finns i vår kommun.

Tove Fraurud, distriktsordförande för Ung Vänster Storstockholm säger:
– Det första jag kände var bara stor vrede och ilska över den här fega attacken. Nu är det viktigt att vi fortsätter visa vår styrka och vårt motstånd mot främlingsfientlighet och rasism. Vi vet att vi är många, men vi behöver alltid bli fler som visar sin avsky mot de högerextrema krafterna. Endast genom människor står upp i vardagen mot rasismen kan den bekämpas. Vi kommer att fortsätta dela flygblad och ha möten i vår kamp för ett rättvist samhälle utan rasism. Vi låter oss inte tystas.

För mer information kontakta:
Lisa Carlsson, 0739-646997
Tove Fraurud, 0707-991651
Ung Vänster Storstockholms distriktscentral, 08-6408005