Hem / Pressmeddelanden / MKB = KGB?

MKB = KGB?

24 januari, 2005

Skandalen kring Malmö Stads bostadsbolag MKB växer. Bolagets personal har i samråd med ett antal poliser lekt KGB-agenter i sitt arbete med att kartlägga tusentals boende. Istället för att hjälpa människor få lägenheter i bostadsbristens Malmö har resurser ägnats åt att upprätta detaljerade register över människors hudfärg, missbruksproblem, privatliv och till och med över kvinnor som misshandlats.

Det som pågått (pågår?) är en skandal. Genom att förvägra kvinnor som blir utsatta för misshandel tillträde till andra lägenheter har MKB direkt bidragit till att hålla mängder av kvinnor kvar i en osäker tillvaro präglad av fysisk och psykisk terror.

Genom att samla information om människors hudfärg och etniska tillhörighet har MKB tydligt kopierat arbetsmetoder som för tankarna till fascistiska stater. Likaså är det en skandal att polisen läckt uppgifter till MKB. En ömsesidig relation verkar ha upprättats där uppgifter om hyresgästers psykiska tillstånd, etniska tillhörighet och drogproblem givits till MKB från polisen i utbyte mot att polismäns söner har fått lägenheter.

Det som hänt är allvarligt. Allvarligt för alla dom som har registrerats men också för att det undergräver förtroendet för ett gemensamt ägt bostadsbolag. Vad som krävs nu är en rejäl satsning på en social bostadspolitik värd namnet.

En havererad bostadspolitik har öppnat upp för att bostadsbolag ser till andra incitament än att ge människor en bostad. Ett samhälle där rätten till bostad inte längre anses vara en social rättighet har skapat ett klimat där fiffel, ryggdunksmentalitet och registrering breder ut sig. Det måste få ett slut.

MKB:s bortförklaringar duger inte. Vi kräver alla pappren på bordet och upprättelse till alla dom människor som av MKB blivit registrerade och nekade lägenheter. Det är hög tid att MKB tar sitt ansvar och ägnar sig åt att bygga och förmedla bostäder. Inte åt registrering.

Jonas Lindberg, ledamot av Ung Vänsters verkställande utskott