Hem / Artiklar / Moderaterna ljög om akutsjukhusen

Moderaterna ljög om akutsjukhusen

22 februari, 2007

Häromdagen svarade Stockholms nya sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt på läsarnas frågor i en webbchatt som Dagens Nyheter anordnat. På frågan om moderaterna inte sviker sitt vallöfte om att inte sälja ut några akutsjukhus spelar Filippa Reinfeldt oförstående och svarar – "vi ska inte sälja ut några akutsjukhus". Filippa glömmer att nämna en rätt så viktig detalj. Några sjukhusbyggnader ska moderaterna mycket riktigt inte sälja ut – men däremot ska privata företag kunna ta över verksamheten i alla akutsjukhus över hela landet. Man kan ju anta att det var det som läsaren menade.

Faktum är att moderaterna redan efter ett halvår sviker ett stort vallöfte. När sjukvården och privatiseringar debatterades i valrörelsen lovade moderaterna gång på gång att inga akutsjukhus skulle säljas ut om Allianserna kom till makten. De hade till och med helsidesannonser i flera dagstidningar för att understryka sitt vallöfte och att peka ut vänsterpartiet och socialdemokraterna som lögnare för att de hävdade motsatsen. Men så avskaffas alltså stopplagen som hindrar privata företag att köpa upp och driva akutsjukhusen med vinst den första juli i

år. Oavsett hur mycket Filippa Reinfeldt försöker dribbla bort det så är beslutet är inte bara ett stort svek mot väljarna – utan innebär också att man riskerar kvalitén för patienter och arbetsmiljön för de anställda.

Ett av de största problemen med moderaternas sjukvårdspolitik är deras främsta mål alltid är att privatisera offentlig verksamhet – oavsett vad man lovat väljarna eller vilka konsekvenserna blir. I Stockholm försenar man nu byggandet av en närakut i anslutning till Astrid Lindgrens barnsjukhus som skulle minska köerna och överbeläggningen på sjukhuset. Personalen på sjukhuset har satt igång byggprocessen, börjat rekrytera personal och närakuten var redo att öppnas i maj i år. Men i slutet av hösten rev den borgerliga majoriteten upp beslutet. De vill att den nya närakuten ska drivas i privat regi och därmed måste verksamheten upphandlas – en process som kan ta upp till ett år.

Slopandet av stopplagen och försenandet av närakuten är borgerlig sjukvårdspolitik i ett nötskal. Man skiter helt enkelt i att en närakut i landstingets regi hade kunnat avhjälpa en akut situation och se till att barn slipper vänta i timtal för att träffa en läkare. Och man skiter i att våra skattepengar kommer att gå till vinster till privata företag och att universitetssjukhusen efter sommaren kan styckas upp av olika privata aktörer – vilket riskerar kvalitén på forskningen och utbildningen av både läkare och sjuksköterskor.

Privatiseringarna kommer helt enkelt alltid först – oavsett vad man har lovat väljarna.

Clara Lindblom, 2:e vice ordförande Ung Vänster