Hem / Blogg / Moment 22

Moment 22

24 mars, 2008

Hamas och Fatah ska inleda samtal om en lösning kring hur de palestinska områdena ska styras. Det är förstås väldigt bra, även om det återstår att se vad samtalen resulterar i. Jag hoppas innerligt att de blir produktiva. Palestina behöver inre lugn och ett samlat motstånd gentemot ockupanten: staten Israel. Det fanns en chans till det, när partierna förra året beslutade att bilda en samlingsregering. Bojkotten av Palestina, en följd av Hamas valseger, hade då pågått i ett år och lett till ett humanitärt katastrofläge. Försöket att enas i en samlingsregering borde ha fått en chans, det hade kunnat leda framåt. Men det är svårt att enas med en urstark ockupationsmakt flåsandes i nacken. Läs det här ifall du behöver rekapitulera händelserna.

Så vad händer nu? Tyvärr ser det ut som att Hamas och Fatah befinner sig i ett moment 22. De behöver komma överens om en gemensam strategi för hur den palestinska inrikespolitiken ska kunna normaliseras. Samtidigt hänger hotet över dem, att ifall de enas kommer Israel att agera. Och vi vet tyvärr numera alltför väl, vad det innebär i termer av civilt lidande på den palestinska sidan.

____________________
Uppdatering: SSU-ordföranden Jytte Guteland skriver bra i Svenska Dagbladet om att Sverige måste inleda en diskussion med Hamas. Det är välkommet att SSU tar sig ton i frågan.