Hem / Pressmeddelanden / Nej till EU – Ja till kollektivavtal!

Nej till EU – Ja till kollektivavtal!

23 oktober, 2005

Motsättningen mellan EU:s grundlagsfästahögerpolitik och den svenska kollektivavtalsmodellen har ställts på sin spets.

Det är tydligt vilka som står på kollektivavtalens sida och vilka som inte gör det. Just nu driver Svenskt Näringsliv en process mot fackförbundets Byggnads med andledning av konflikten i Vaxholm. Medan Svenskt Näringsliv försvarar ett företag som utnyttjade lettiska arbetare med löner långt under svenska kollektivavtal, tar Byggnads både kollektivavtalen och de lettiska arbetarnas anställningsvillkor till försvar. Högern med Fredrik Reinfeldt i täten beskriver det som internationell solidatiret att ge arbetare från andra länder tillträde till vår arbetsmarknad i egenskap av B-lag vad gäller lön och arbetsmiljö.

En sådan politik är både rasistisk och leder till en underminering av kollektivavtalen. Vi vill ge alla arbetare, oberoende vilket land de kommer ifrån, samma rättigheter som svenska anställda. Vi står för starkare kollektivavtal som omfattar alla. Skiljelinjen mellan oss och högern är tydlig.

När en dryg men mäktig kommissionär på besök i Sverige avfärdar de svenska kollektivavtalen, resultatet av ett sekels kamp, som pittoreska och utan utrymme eller funktion på den europeiska arbetsmarknaden, står det än en gång klart att ett medlemskap i EU inte går att kombinera med arbetarklassens kamp för drägliga liv med drägliga levnadsförhållanden.

Ung Vänster kräver:

• Försvara de svenska kollektivavtalen!

• Nej till en rasistisk arbetsmarknad!

• Sverige ut ur EU!

Ung Vänsters 43:e kongress
Lidköping 20-23 oktober 2005