Hem / Pressmeddelanden / Nog med skitsnack – ta klimathotet på allvar

Nog med skitsnack – ta klimathotet på allvar

13 april, 2008

Mänskligheten står inför en katastrof av globala proportioner. Vårt användande av fossila bränslen leder till stigande havsnivåer, extrem torka, smältande polarisar, resurskonflikter och flyktingkatastrofer. Miljösituationen är alarmerande och allra hårdast drabbas de fattiga länderna i Syd.

Under tiden skramlar regeringens klimatpolitik lika ihåligt som en tom oljetunna. Bakom några gröna och inställsamma fraser är det business as usual. Högern satsar på motorvägar istället för utbyggd kollektivtrafik – samtidigt som det skattereducerade flyget slår nya rekord, bygg-branschen bygger med en energiprofil som motsvarar åttiotalets och utbyggnaden av förnyelsebara energikällor går i snigelfart. Fredrik Reinfeldt skiter i behovet av ordentliga minskningar av Sveriges utsläpp, men älskar att breda ut sig om att utvecklingsländer som Kina och Brasilien för en oansvarig miljöpolitik.

Det finns en tydlig koppling mellan miljöpåverkan och inkomst. Den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning släpper ut tre gånger så mycket koldioxid per person som den fattigaste tiondel. Västvärlden förbrukar oerhörda mängder energi och naturresurser, samtidigt som västerländska företag lägger miljöfarliga verksamheter i utvecklingsländer. Högern vill slå vakt om denna orättvisa ordning, vi vill förändra den i grunden. De stora och nödvändiga förändringarna uppnår vi först när vi gemensamt, genom politiska beslut, gör det lättare att leva hållbart och omöjligt för företag att sätta vinstmaximering före miljöhänsyn.

Istället för kraftfulla åtgärder för att avvärja klimathotet försöker svenska politiker få oss att tro att det räcker att vi byter ett par glödlampor eller pumpar däcken på bilen lite extra till jul. De verkliga lösningarna i nuläget handlar om ordentliga satsningar på förnyelsebara energikällor, utbyggda järnvägar och gratis kollektivtrafik samt att tvinga företag att minska sina utsläpp. Ung Vänster inser att verkliga problem kräver annat än låtsaslösningar. Det är nog med skitsnack – vi tar klimathotet på allvar.

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse
Stockholm 080413

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738- 24 12 13, [email protected]