Hem / Pressmeddelanden / Nu tar vi fighten om EU!

Nu tar vi fighten om EU!

11 december, 2004

Alright. Handskarna är kastade.
Etablisemanget vågade inte släppa in folket ens i tamburen den här gången. Varför inte det? Blev inte festen som ni tänkte er sist vi var bjudna?
I EMU-folkomröstningen för drygt ett år sedan skickade vi en tydlig signal om vår inställning till ett fördjupat svenskt deltagande i EU. Bara en fullkomlig idiot kunde missa vad den signalen innebar: Folk vill inte ha någon ytterligare maktöverföring till EU-nivå!

Nu verkar det inte som om socialdemokratin och de borgerliga partierna förstod det budskapet – men vi tror inte att våra folkvalda är fullkomliga idioter, så en annan tolkning blir att man helt enkelt bara skiter i vad folk vill. Något måste det vara, för i förra veckan beslutade just Göran Persson med de borgerliga partierna att vi inte skall få säga vårt om den nya EU-konstitutionen, den mest genomgripande maktförflyttningen från medlemsländerna till EU-nivå sedan unionens tillblivelse för 50 år sedan. Istället för att konsultera oss medborgare i en folkomröstning innan man ger bort den makt vi lånar ut till dem vart fjärde år, valde de att fatta beslutet på egen hand.

Detta, alltså, i en riksdag som enligt undersökningar präglas av en omfattande okunnighet kring EU-frågor. Till exempel är en majoritet av riksdagsledamöterna osäkra på hur beslutsordningen ser ut i EU. Och DOM skall fatta beslut om EU:s framtid åt oss!

Arrogansen från maktens korridorer upphör aldrig. Vi som gillar den generella välfärden, offentligt ägande och demokrati börjar bli vana. EU-barometern, som är EU:s eget organ för att mäta tempen på EU-opinionen, kom nyligen med en rapport om inställningen hos unionsmedborgarna. Av oss i Sverige var det bara 38 % som hade en positiv bild av EU. Vi förlorade tävlingen om att vara mest EU-positiva igen, med stor marginal. Sveriges egen EU-kommissionär Margot Wallström dolde sin besvikelse dåligt: ”Det är lite trist att svenskarna alltid ska vara bland de mest skeptiska och kritiska”.

I tio år har vi respekterat valresultatet från 1994. Vi som ville bevara oberoendet förlorade knappt den gången, men vi respekterade resultatet. Vi har därför inte krävt någon folkomröstning om svenskt utträde ur EU, fast vi förstås gärna sett att Sverige lämnat unionen så snart som möjligt.
Men nu är det nog. Eftersom ni gång på gång visar att ni struntar i vad folket tycker om EU så är det dags att göra EU till en fråga att bråka om igen!
Vi kräver svenskt utträde ur EU.
I första hand kräver vi en folkomröstning om konstitutionen. Får vi inte det så kan ni vara säkra på att återse EU som en fråga i valrörelsen 2006. Det ska svida i skinnet på regeringen med Göran Persson i spetsen att sälja ut vårt självbestämmande!

Ung Vänsters förbundsstyrelse 041212