Hem / Uncategorized / Nu visar högern sitt rätta ansikte

Nu visar högern sitt rätta ansikte

18 augusti, 2002

Det är mörka moln i skyn. Mörka moln, svenskt jaktflyg och amerikanska bombplan. Det är inte läge för panik, men väl för oro, eftertanke – och beslutsamhet.

Den 11 september slog terrorister till mot flera mål i USA. De som fick sätta livet till var oskyldiga människor.

Terrorism ska fördömas och bekämpas. Det som hänt är en stor mänsklig tragedi. Och nu utnyttjas tragedin på ett cyniskt och motbjudande sätt av människor med mörka, människofientliga syften. Med döden och förödelsen i New York som förevändning planeras det för död, förödelse och fördjupat förtryck.

Historiskt brukar kriser leda till att linjer klarläggs, motsättningar skärps och den verkliga karaktären hos olika politiska krafter framträder. Det är vad som händer nu. Mörkermännen tar steg framåt. Det skrämmer.

I USA har det politiska etablissemanget skapat nationell enhet kring hat- och krigsretorik. USA:s politiska linje beskrivs i termer av "civilisation" och "den fria världen". Verkligheten talar ett annat språk. Den amerikanska utrikespolitiken har skördat så många offer att antalen inte ens går att räkna i tusental. USA:s regering har varit inblandad i förtryck, militärkupper och folkmord runt om i hela världen. Det är en regering som konsekvent beväpnat och understött banditer och reaktionära miliser i land efter land, med det enda intresset att försvara amerikanskt kapital och USA:s position som supermakt. Osama bin Ladin och talibanerna i Afghanistan är lysande exempel. Det var USA som pumpade in vapen till dem när de krigade mot Sovjetunionen och det var USA som stödde dem mot andra, politiskt rimligare motståndsgrupper. Den amerikanska politiken föder och när hat och desperation runt om i världen; utgör så grogrund för konflikter, krig och vansinnesdåd. När den amerikanske presidenten säger att "the armed forces are ready", då finns det all anledning att vara orolig. Inte om man är terrorist, utan om man är intresserad av fred och rättvisa.

Den israeliska staten har än gång visat sin karaktär. Israel är en stat som leds av en känd krigsförbrytare. Det är en stat som bedrivit och bedriver en rasistisk kolonialpolitik med etnisk rensning som följd, som straffar oskyldiga med bombardemang och som ägnar sig åt systematisk tortyr utan att omvärlden reagerar. Israel regerade omedelbart och tveklöst på händelserna i USA. Reaktionen var att snabbt döda ett antal palestinier i flyktingläger, angripa palestinska bostadsområden, gå in i palestinska byar med stridsvagnar. Så agerar en terrorstat. Men nu talar samma stats representanter om att alla världens demokratier ska samlas mot terrorn. Det förtjänar inget annat än förakt. Och det förpliktigar till ett ännu hårdare arbete för att den brottsliga politiken mot palestinierna inte ska kunna intensifieras obehindrat.

Men också i Europa och Sverige mobiliserar mörka krafter. Passar på. Tokhögern agerar som vanligt stormtrupp. På Dagens Nyheters ledarsida talas det om kulturkamp och religionskrig. Den koloniala retoriken är tillbaka. Svenska Dagbladet tar i ännu mer. Alla som vill förstå och förklara, alla som inte vill bomba vem som helst bara den pratar ett konstigt språk, alla vi ska nu stämplas som "USA-hatare" och terrorister. Och moderatledaren Bo Lundgren, denne briljante analytiker, "ser" kopplingar mellan flygplan som kör in i World Trade Center och stenkastning i Göteborg. Bakom dessa kliver det officiella Sverige fram och likställer demokrati med amerikansk dominans. Det kommer propåer från ovan att det ska hållas tysta minuter och att det ska talas om angrepp på den fria världen. Detta är, precis som Jan Guillou konstaterat, ett stort jävla hyckleri. Jag håller gärna tysta minuter för att uttrycka deltagande med oskyldigt massakrerade människor, men inte på order från EU:s statsministrar som med beslut efter beslut tar livet av asylsökande, och inte som en del av en masspsykos vars enda organiserade syfte är att rättfärdiga den världsordning som dömer miljarder till misär. När det politiska etablissemanget säger att vi alla måste tycka likadant är det läge för alla oss andra att dra öronen åt oss. Och den officiella och symboliska retorik som nu talar om att man inte ska vara dum mot muslimer klingar mycket falsk när media samtidigt gottar sig i bilder på sju skrattande palestinska småpojkar som därmed får representera ett helt folk, ja, en hel religion, och dess förmodade blodtörst och barbari.

Det måste upprepas gång på gång: Idag är demokratin, det öppna samhället, våra medborgerliga fri- och rättigheter under konkret hot. Det hotet kommer från den politiska högern. Mörkermännen kryper fram ur sina hålor. Man utnyttjar en mänsklig tragedi för att flytta fram sina positioner. Det innebär rent konkret att människor kommer att registreras, trakasseras – och bombas om det råkar passa makthavarnas syften. Men det går – ja, det är nödvändigt – att göra något åt den utvecklingen. De demokratiska värdena måste försvaras aktivt. Det görs genom att man säger ifrån. Här och nu. Det behövs en opinion och en bred front för fred. Det behövs alternativa röster i debatten. Det behövs att varje medborgare tar sitt ansvar och tar ställning i den demokratistrid som nu rasar.

Amerikanska bomber, hårdare tag mot politisk aktivism och pompösa statsministertal som manar till en diffus enighet är knappast en del av lösningen, utan en mycket tydlig del av problemet. Lösningen är att vägra låta sig luras. Att organisera sig för en bättre värld. Att kämpa för ett samhälle värdigt fria människor.

Kamratliga hälsningar

Ali Esbati
förbundsordförande Ung Vänster