Hem / Blogg / Obamas strategi spricker?

Obamas strategi spricker?

20 augusti, 2010

Det går inget vidare för president Obama. Efter att ha gått till val bland annat på en förändrad (mer dialog- och mindre bombhotsbaserad) utrikespolitik, är det nu dags för honom att infria vallöftet om att dra tillbaka trupperna från Irak. Det görs genom att delvis ersätta de vanliga soldaterna med privata motsvarigheter.

Privata “säkerhetsfirmor” har spelat en roll genom hela Irakkriget och nu ska de fungera som garant för att kunna göra ett tillbakadragande på papperet, samtidigt som man från USA:s sida i praktiken behåller en del av den militära kontroll över Irak. Sannolikt är planen att använda samma strategi vid tillbakadragandet från Afghanistan. Nu har dock den Afghanske presidenten Karzai kastat in grus i maskineriet, då han krävt att privata säkerhetsfirmor ska vara ute ur landet om fyra månader.

Karzai har goda skäl för kravet. Dels har dessa privatmilitärer varit inblandade i skandaler både i Irak och Afghanistan, där de dödat och skadat civila, och dels utgör firmorna ett hot mot möjligheten för den afghanska regeringen att ha kontroll över det egna landet. Det gäller både i fall där firmorna är privatiserade inslag i den amerikanska ockupationen, och för de inhemska firmor som – bland annat genom ekonomiskt stöd från USA och andra NATO-länder – kan bygga upp mindre lokala arméer, som också de innebär ett hot mot den centrala regeringens möjlighet att styra landet.

Karzais krav om att de privata säkerhetsfirmorna måste bort är alltså fullt begripligt, men kan också bli ett problem för Obama, som sannolikt sett framför sig en liknande exit-strategi som i Irak; ett tillbakadragande baserat på en fortsatt närvaro som kräver mindre ansvarstagande och kostar mindre för USA, både ekonomiskt och politiskt.