Hem / Pressmeddelanden / På uppmarsch mot fascism?

På uppmarsch mot fascism?

24 maj, 2002

"Köpenhamnspolisens beslut att förbjuda demonstrationer inne i Köpenhamn under den period då Danmark är ordförandeland i EU passar in ett mönster av fascistisering av europeisk politik". Det säger Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster.

Köpenhamnspolisen motiverar sitt beslut med att gatorna i Köpenhamns centrum är trånga och att trafiken hindras. Detta avfärdas som oacceptabelt och olagligt av många danska organisationer och jurister. Också Esbati är kritisk.

– Att med hänvisning till formaliteter och med uppenbart orimliga tolkningar av lagar inskränka fundamentala fri- och rättigheter är ett vanligt grepp i totalitära samhällen. Att det nu händer i Danmark är oerhört oroväckande.

– Men det här är ingen isolerad företeelse. I hela Europa pågår en skrämmande fascistisering. Repression tätnar, främlingsfientliga partier är på frammarsch och den politiska dagordningen sätts av obehaliga krafter, fortsätter Esbati.

– Det som blir avgörande att observera är hur den etablerade europeiska högern agerar inför den här utvecklingen. är de demokratiska fri- och rättigheterna värda att försvara eller är de bara besvärligheter som kan ställas åt sidan när de verkligen ska utövas?

Esbati menar också att den upptrappade brutaliteten vid polisinsatser i samband med demonstrationer mot EU:s politik är en reaktion på de allt större klyftorna i Europa.

– Det säger så mycket om det EU-system som Europas politiska etablissemang försöker sälja till medborgarna som ett freds- och utvecklingsprojekt. Systemet är så ohållbart att man tvingas förbjuda demonstrationer mot det. Att fortsätta kampen mot EU är alltså en fortsatt kamp för demokratin. Och att faktiskt demonstrera är det bästa sättet att möta hoten mot demonstrationsfriheten, avslutar Ali Esbati.

För mer information, kontakta Ali Esbati, förbundsordförande Ung Vänster 073-370 64 26, [email protected]