Hem / Pressmeddelanden / Persson förolämpar vanligt folks intelligens

Persson förolämpar vanligt folks intelligens

4 augusti, 2003

I sitt sommartal i Björkvik, där han propagerade för ett ja till EMU, lyfte Göran Persson upp argumentet att EU kan komma att ”balansera ett annars allsmäktigt USA”. även andra på ja-sidan har börjat lyfta fram detta de senaste dagarna.

Ali Esbati och America Vera-Zavala från Ung Vänster kallar Perssons argumentation för en skymf och uppmanar ja-sidan att hålla sig inom anständighetens gränser.

– Persson gör egentligen samma sak som stora delar av ja-sidan i sin kampanj: han förolämpar vanligt folks intelligens. Påståendet att ett starkare federalistiskt EU där Sverige är en liten delstat i periferin skulle bli en motvik till amerikansk arrogans är skrattretande, säger America Vera-Zavala, aktivist i Ung Vänster med mångårig erfarenhet av freds- och solidaritetsarbete.

– I verkligheten är det ju tvärtom. Byggandet av ett Europas förenta stater, som EMU är en viktig del av, kan snarare leda till att den politik som USA för stärks. En sådan utveckling innebär att de USA-kritiska rösterna bland Europas stater tystnar. Vi har redan sett hur Sverige nästan inte för någon självständig utrikespolitik alls, fastän det finns ett stort stöd för det bland svenska folket. Det är ironiskt att Göran Persson, som har ett mycket stort personligt ansvar för att Sverige gång på gång lagt sig platt mot USA, ja till och med gett ”oförblommerat stöd” till militära angrepp, ska lyfta fram USA-kritik som ett argument FöR sin linje, fortsätter Vera-Zavala.

– Dessutom finns det starka krafter för en militarisering av ett Europas förenta stater. Det är inget som går i rätt riktning om man vill ha fred och avspänning, tillägger Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster.

– De som argumenterar för EMU utifrån ett förment vänsterperspektiv är de största hycklarna i EMU-debatten. När Svenskt Näringsliv finansierar och håller med vänsterdebattörer för att de ska framföra kritik mot USA:s dominans är det skrattretande och motbjudande på en och samma gång, säger America Vera-Zavala

– Det enda som verkligen kan vara en motvikt mot USA:s dominans är folkliga protester och ett organiserat arbete för fred och rättvisa. Där står vi och Göran Persson knappast på samma sida. Och det finns gränser för vad folk accepterar att statsministern hittar på, bara för att han gärna vill vara med och leka med de stora grabbarna, avslutar Ali Esbati.


America Vera-Zavala kan nås på 0707 253 798. Hon deltar på Noliamässan i Umeå och håller föredrag på tisdagen och onsdagen. Hon håller dessutom ett öppet möte på tisdag kväll.
Ali Esbati kan nås på 0733 706 426. Han debatterar bland annat dessa frågor mot ordföranden i s-studenterna, åsa Westlund, på Noliamässan i Umeå